Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

DPS Komisija za zdravstvo: Zdravstveni sistem Crne Gore dotakao je samo dno

''Nedostaju brojni ljekovi i medicinska sredstva za rad sa najugroženijim – onkološkim bolesnicima, ali i sa drugim, hroničnim bolesnicima. Rafovi u apotekama sve su prazniji, termina za specijalističke preglede sve je manje, ali su sve veće gužve u domovima zdravlja''

Kao zdravstveni radnici, ali i kao roditelji izražavamo najoštrije kritike Ministarstvu zdravlja i svim nadležnim institucijama koje su dozvolile uvoz, a potom i pustile u promet spornu seriju vakcine BSŽ (proizvođač TORLAK-Beograd, serija 2710822), saopštila je DPS Komisija za zdravstvo .

“Neshvatljivo je da su naše zdravstvene vlasti, očigledno s namjerom, ignorisale skandale koji se u susjednoj Srbiji dešavaju sa tom vakcinom”, navodi DPS Komisija za zdravstvo .

Podsjećaju da su, ako niko drugi, mediji u Srbiji izvještavali da je pogon za proizvodnju BSŽ vakcina u Torlaku stajao jedno vrijeme, da je zapušten i da kvalitet proizvodnje mora biti pod znakom pitanja.

“Potom je oktobra 2022. isplivalo da je Srbija uvozila BSŽ vakcine iz Bugarske, jer svojih nije imala, ali da se ispostavilo da u injekciji nema ništa osim fiziološkog rastvora. Sve to nije bio dovoljan razlog našim zdravstvenim vlastima da pojačaju kontrolu”, ističe DPS Komisija za zdravstvo .

Sada zato saznajemo da u vakcinama iz, očigledno neodgovarajuće proizvodnje u Torlaku koja je, čini se, na silu obnovljena, nema dovoljno bakterije – Bacillus Calmette-Guerin – koja treba da proizvede imuni odgovor kod beba i zaštiti ih od tuberkuloze.

“Ovaj skandal samo je najnoviji, nažalost, možda ne i posljednji problem. Nedostaju brojni ljekovi i medicinska sredstva za rad sa najugroženijim – onkološkim bolesnicima, ali i sa drugim, hroničnim bolesnicima. Rafovi u apotekama sve su prazniji, termina za specijalističke preglede sve je manje, ali su sve veće gužve u domovima zdravlja. Zdravstveni sistem u Crnoj Gori tako je urušila vlast eksperata, a dokrajčila ga je vlast iz “tehničkog mandata”, zaključuje DPS Komisija za zdravstvo.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve