Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023
Rubrika:

Đeka: Crna Gora nastavlja da se zalaže za univerzalno poštovanje ljudskih prava

Đeka je ocijenio predstavljanje dostignuća u sistemu unapređenja oblasti ljudskih prava i zaštite od diskriminacije naročito značajnim u kontekstu djelovanja Crne Gore u Ujedinjenim nacijama

Crna Gora je danas u Palati nacija, u Ženevi predstavila Nacionalni izvještaj o stanju ljudskih prava u okviru četvrtog opšteg periodičnog pregleda UPR, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Delegacija koju čine predstavnici/e sve tri grane vlasti na čelu sa ministrom za ljudska i manjinska prava, Fatmirom Đekom, predstavila je ostvareni napredak, izazove i obaveze Crne Gore u oblasti jačanja sistema zaštite i poštovanja ljudskih prava i sloboda.

Đeka je ocijenio predstavljanje dostignuća u sistemu unapređenja oblasti ljudskih prava i zaštite od diskriminacije naročito značajnim u kontekstu djelovanja Crne Gore u Ujedinjenim nacijama.

“U drugom mandatu članstva u Savjetu za ljudska prava, na liniji vanjskopolitičkih prioriteta, Crna Gora nastavlja da se zalaže za univerzalno poštovanje ljudskih prava sa fokusom na promociju prava žena i djevojčica, lica sa invaliditetom, LGBTI osoba i svih drugih marginalizovanih grupa. Crna Gora je prepoznata po toleranciji i inkluzivnosti i nastaviće da njeguje interkulturalnost kao vrijednost”, rekao je on.

Đeka je podsjetio da se ove godine obilježava 75 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, “temeljnog dokumenta koji naglašava univerzalnost, nedjeljivost i međusobnu povezanost ljudskih prava”.

“Imajući u vidu visoke standarde u zaštiti i promociji ljudskih prava koje je postavila, Crna Gora će nastaviti da se zalaže u pravcu ostarivanja jednakih prava i mogućnosti za sve svoje građane i građanke”, zaključio je ministar.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Crna Gora je dobila preporuke od 87 zemalja članica Ujedinjenih nacija i narednih dana odrediće se prema istim.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve