Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Da li je pokazivanje „molotovljevog koktela“ namještaljka službe?

Nakon pokazivanja flaše, momak koji drži „molotovljev koktel“ nestaje na kratko iz kadra, jer reporter RTCG prekriva sliku, da bi, koji sekund kasnije, moglo da se vidi kako mu stariji prijatelj, obučen u crno, pokazuje put kojim treba da idu...

Među hiljadama crnogorskih građana koji su 4. i 5. septembra protestvovali protiv ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija bilo je policajaca u civilu ali, kako se osnovano sumnja, i veći broj ubačenih osoba zaduženih da provokacijama i nezakonitim činjenjem predstave demonstrante kao nasilne ekstremiste. Prema informacijama Pobjede, takav je zaključak dijela obavještajnih stručnjaka koji su takođe pratili dešavanja prošlog vikenda, ali se slično može konstatovati i na osnovu analize snimaka koji su dostupni na društvenim mrežama.

Dio crnogorskih portala ponovo je juče pokazao – ali iz drugog informativnog fokusa – snimak prenosa uživo Radio Televizije Crne Gore kada je, 5. septembra u 9:14 sati, u kadar kamere ušao momak u zelenoj majici u društvu čovjeka obučenog u crno. Čim se momak u zelenom primakao na nekoliko metara od reportera Javnog servisa, pokazao je – direktno u kameru – flašu sa, najvjerovatnije, benzinom, začepljenu krpom – takozvani „molotovljev koktel“.

Nakon pokazivanja flaše, momak koji drži „molotovljev koktel“ nestaje na kratko iz kadra, jer reporter RTCG prekriva sliku, da bi, koji sekund kasnije, moglo da se vidi kako mu stariji prijatelj, obučen u crno, pokazuje put kojim treba da idu…

KRUNSKI DOKAZ

Možda bi ovaj snimak ostao u sjenci dešavanja – moguće samo kao ilustracija priče iz vrha vlasti da na Cetinju nijesu protetsvovali građani, već ,,milogorci“ i ,,nasilni ekstremisti“ – da nekoliko sati kasnije vicepremijer Dritan Abazović nije nastupao na televiziji Vijesti.

U 18 sati i 48 minuta, kada je na Cetinju bilo sve mirno, iako je grad još bio prekriven smradom suzavca, Abazović je u dnevniku TV Vijesti pokazao snimak sa RTCG, kao krunski dokaz da je na crnogorsku policiju bačen „molotovljev koktel“ i da je reakcija policije bila opravdana i zakonita.

Potpredsjednik Vlade je, u stvari, propagandno djelovao – podupirući izjavu premijera Zdravka Krivokapića, rano izjutra (06.16) tog kritičnog dana, datu takođe Vijestima, u kojoj je bez zazora, ustvrdio da je „molotovljev koktel“ bačen na policiju i da je to bio razlog intervencije.

Da bi podastro javnosti tezu o paklenim namjera demonstranata, Abazović je insistirao da se zamrzne slika, pokazujući skrinšot i obznanujući da je to ,,krunski dokaz“ da su ,,komite“ bile organizovane za – destabilizaciju Crne Gore, koja je, kako je naznačio, izbjegnuta upravo intervencijom hemijskim otrovima.

PAD PROPAGANDE 

Već nakon koji sat se razotkrila drska obmana – snimak koji je Abazović pokazao napravljen je tri sata prije prve upotrebe suzavca!

Nije, međutim, tu kraj priče. Analiza snimka otkrila je identitet čovjeka u obučenog u crno, koji razgovara sa momkom koji nosi „molotovljev koktel“ i upućuje u koju stranu da ide. Na Tviteru i Fejsbuku su ,,dobrovoljni istraživači“ vrlo brzo identifikovali osobu koja je bila bez maske: riječ je o Draganu Ivanoviću, vrlo angažovanom na društvenim mrežama, žestokom podržavaocu Crkve Srbije i, po svemu sudeći, gorljivom političkim zagovornikom ,,velesrpstva“.

Objavljene su, na raznim profilima, i njegove fotografije na kojima se vidi da drži poluautomtsku pušku, njegove objave slika na kojima ruski popovi pucaju iz pištolja, čak i fotografija navodnih boraca sa Košara na kojima je Ivanović, tada mlad momak, uslikan sa svojom grupom…

Nakon što su se užarile društvene mreže, a Ivanović označen kao ,,specijalac“ koji je trebalo da upropasti ili iskompromituje okupljanje na Cetinju, oglasio se i on, čovjek koga su prozivali da je ,,ekstremni četnik“.

U izjavi za portal Standard Ivanović je sve negirao, tvrdeći da su ,,te priče neistina“.

– Pričaju da sam strani agent, organizator komita, četnik i tako dalje. Prvo, nemam nikakve veze sa tim događajem. Izašao sam tog dana na protest protiv ustoličenja i ja to ne krijem – ističe Ivanović, naglašavajući da ne poznaje osobu koja je u ruci držala „molotovljev koktel“.

On se, rekao je, „neko vrijeme zakačio za mene i stalno me nešto propitkivao, a ja ga ne poznajem“.

– Uglavnom sam ga smirivao – kaže Ivanović, naglašavajući da je ozbiljan čovjek koji ima porodicu i da ,,ne želi da porodica doživljava neprijatnosti“.

NAJAVE ZLA

Iako se koloplet informacija o ,,ubačenim provokatorima“ pojavio juče ujutro, crnogorska policija se tim povodom nije oglašavala.

Za razliku od Ivanovića, identitet čovjeka koji je držao „molotovljev koktel“ u rukama ostao je nepoznat. Prije svega što je bio prilično oprezan: prije nego što je prišao kameri brižljivo je vratio masku na lice, tako da ga mogu poznati samo rodbina ili bliski prijatelji.

Mogla bi, naravno, i policija, ako uopšte želi da se pozabavi ovim i sličnim slučajevima. Pobjeda je već u nekoliko navrata pisala, objavljivala sadržaje prepiski srpskih ekstremista na društvenim mrežama, koji su pripremali razne opake stvari za 5. septembar i ,,borbu protiv komita“.

Tako je naš list objavio planove dvije radikalne grupe koji su se spremale da se preobuku u majice sa crnogorskim obilježjima, da bi tako ,,kamuflirani“ izvodili razne akcije prema imovini i ljudima na Cetinju, ne bi li predstavili da je to nedjelo suverenista.

Bilo je i otvorenih prijetnji koje baš i nijesu skrivane.

– Planiramo 5-og da ispred Manastira gađamo ustaše smrdljive udarom topovskim, ali onim što može posledice izazvati. Bacićemo i petarde ne bi li neka eksplodirala nekom u ruku a i naručeni su i boksevi i noževi – objasnio je plan jedan ,,žestoki borac za svetosavlje“ iz Tivta svom drugu.

Da li su crnogorska policija i Agencija za nacionalnu bezbjednost preventivno djelovale, da li su išta preduzele da se spriječe ubačeni provokatori i siledžije – nije poznato.

Koordinator svih službi bezbjednosti Abazović je prije dva dana tokom gostovanja u emisiji ,,Načisto“ na Televiziji Vijesti saopštio da je ,,među demonstrantima bilo i onih koji su davali informacije policiji“.

To je uobičajena obavještajna procedura i sve policije svijeta to rade. Pitanje je, međutim, da li su inspektori u civilu vodili računa samo o ,,crnogorskim ekstremistima“ ili im je profesionalna obaveza bila da evidentiraju i spriječe razne vrste podmetanja koje su bile otvoreno najavljivane.

Zato je obaveza i koordinatora svih službi bezbjednosti, vicepremijera Abazovića, kao i prvog čovjeka ANB-a Dejana Vukšića, da rastumače što se dešavalo na snimku koji su, po sopstvenoj volji, pokušali da predstave kao dokaz crnogorskog ekstremizma na Cetinju.

U suprotnom, ako se ne razjasni da li su osobe na snimku zasita radikalni elementi ili ubačeni provokatori koje je ignorisala crnogorska služba, onda se zaista može postaviti pitanje: Da li je pokazivanje „molotovljevog koktela“ bila namještaljka službe? Domaće ili one iz susjedstva, sasvim je svejedno.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Petnjica
11.09.2021-08:47 08:47

Cetniku Draganu Ivanoviću,sa kosara budala zna a ne CETINJANI da je exstremista i da Abazovic-Becic znaju sve da su ih ubacili i sad navodno jedan drugog optuzuju radi javnosti a navece se sastaju po Crkvama na veceru i po neku fasisticku pjesmu naruce da slusaju !