Godinama, ali i sada, se pominje da mitropolit Crnogorsko-primorski ima na sebe uknjižene nekretnine: „Na primjer, Uprava za nekretnine je zvanično prije desetak godina objavila da je Risto (Amfilohije) Radović, građanin, tj. u svojstvu fizičkoga lica, vlasnik 35 crkvenih nekretnina u Podgorici, suvlasnik 15, a u katastarskim knjigama upisan i kao korisnik šest nekretnina u podgoričkoj i bjelopoljskoj opštini!“ Tačno je da su ti objekti uknjiženi na mitropolita. Podatke o Amfilohijevim nekretninama je 2008. službeno potvrdila Uprava za nekretnine – Ministarstvo finansija Vlade Crne Gore. Tekst je tada preneo list Danas, koji sada promoviše Amfilohijevu politiku. Te podatke je objavila ondašnja štampa, a postoje i faksimili tih izvoda u štampi. Niko nije tvrdio da su falsifikovani, pa ni Mitropolija CP.

foto MCP

Odbrana iz MCP je tvrdila (ovde): „Na mitropolita crnogorsko primorskog kao fizičko lice nije upisana imovina, na Mitropoliju je upisana imovina jer se evidencija imovine najlakše obezbjeđuje preko matičnog broja fizičkih i pravnih lica. Provjerite čiji je matični broj upisan u vlasničkim knjigama crkvene imovine pa ćete viđeti na koga je imovina. Istina, GREŠKOM JE UPISAN MITROPOLIT CRNOGORSKO PRIMORSKI, ali je matični broj upisan Mitropolije i preko tog broja se identifikuje vlasništvo. Tako da je tu vrstu greške iskoristio direktor katastra i obmanuo je cjelokupnu crnogorsku javnost.“ Ta „greška“ je danas ispravljena i Mitropolit ne figurira kao vlasnik.

Uzmimo hipotetički za ispravno ovo objašnjenje i svaljivanje krivice na nesposobne državne službenike, od kojih nijedan do danas nije kažnjen (jer MCP i DPS su bili u odličnim odnosima), ali se srećemo sa dva velika problema na koje ne postoje plauzibilni odgovori.

1) Naime, matični broj Mitropolije se pojavljuje u eparhiji budimljansko-nikšićkoj, a MCP tamo ne može da ima svoje objekte jer MCP nije Patrijaršija pa da ima stavropigijalno pravo, tj. ekstrateritorijalne svetinje. Eparhija budimljansko-nikšićka (EBN) ima sopstveni matični broj. Preciznije, kada je u pitanju registracija MCP mi vidimo da ona ima svoj PIB: 0*******, i koji se ne naziva JMBG. PIB budimljansko-nikšićke je 0*******.

Dakle MCP je registrovana i ima svoj PIB 0*******

Tvrdilo se da je i parcela na kojoj se nalazi crkva Sv. Arhanđela Mihaila u Gornjim Rogamima vlasništvo lično mitropolita. Naime, u registru je navedeno da je mitropolit vlasnik, „što nije tačno, jer se identifikacija vlasnika vrši po PIB-u, a ne po imenu. U Listu nepokrenosti naveden je PIB Mitropolije, a ne matični broj mitropolita, te je jasno da je u pitanju namjerna tehnička greška Uprave za nekretnine!“. Tako tvrdi Kavarić.

Međutim, stvar nije tako prosta kako bih hteo Kavarić, jer su Rogame uknjižene 2012. sa ovim PIBom dok je MCP taj isti PIB dobila tek 2015. Dakle, nije bilo nikakve greške, nego je ovaj PIB dat mitropolitu lično i sve se vodilo preko njega. PIB je nemoguće imati pre registracije. I to je mitropolitov PIB. Jasno je da nema ništa od besmislene tvrdnje advokata Kavarića da kad vam piše u rubrici „naziv vlasnika“, on se tako ne zove! Jednostavno, PIB je registrovan na mitropolita, iako to nije njegov JMBG. Na kraju ćemo otkriti misteriju, ali sada prelazimo na drugo što je registrovano pod ovim PIBom.

Kada se uđe na sajt Uprava za nekretnine i ukuca PIB 0*******, vidimo da su MCP i EBN sa istim PIBom vlasnici, a čak je EBN pod tim brojem jedini vlasnik nekretnine, a EBN ima zaseban PIB! Primećujemo i različite subjekte koji nose ovaj PIB.

Najuznemiravajuća činjenica je da MCP ima svoje posede u okviru EBN. Npr. manastir Brezojevice kod Plava (EBN, ovde) a vlasnik MCP! Prilažemo skrin:

 

Da ne ulazimo u druge uknjižbe. Vredniji mogu sve da provere. Važnije je da produbimo temu kako je to MCP matično povezana sa Amfilohijem.

Kada na sajtu Uprave za nekretnine unesete JMBG arhijereskog namjesnika hercegovačkog Radomira Nikčevića ili vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija Mićovića (a koji su poznati autoru teksta i redakciji portala Aktuelno), dobijete listu nekretnina nad kojima su vlasnici. Samo JMBG Rista (Amfilohija) Radovića ne daje nikakve rezultate. To je čudno, jer bi neko barem iz pijeteta zadržao za sebe nešto od porodičnog.

Međutim, Radovićev JMBG daje rezultate u drugim pretragama.

Tako, u Registru Privrednog suda pronalazimo Amfilohija, vlasnika (100%) preduzeća „ODIGITRIJA“ D.O.O. Uđite na link: http://www.pretraga.crps.me:8083, ukucajte broj Amfilohijevog JMBG 07*********** i dobićete da je preko tog broja registovano to preduzeće. Prilažemo skrin:

 

Unošenjem Nikčevićevog JMBG dobijamo  dve odrednice:

Za Mićovića ne nalazimo ništa, on nije biznismen.

Na kraju, vidi se da je registrovanje objekata MCP išlo preko Radovićevog PIBa, kao i da se on pružio i izvan granica MCP, a uz to, izbacio je naziv SPC iz imena, što treba da stoji, jer ako neke svetinje u EBN su tako titulisane, kao i mileševske, ne vidi se razlog zašto je on sistematski odbijao da registruje nepokretna dobra bez srpskog prefiksa! Takođe, vidimo i da je biznismen, jer ima preduzeće registrovano na sebe, kao i Nikčević što ih ima dva. Lepo je što je dao zavet siromaštva, i ne možemo da ga osuđujemo jer u toj zakletvi se ne pominje da ne možeš da budeš i biznismen.

Željko P. Đurić, Novi centar

(Matični i PIB brojevi dostupni autoru teksta i redakciji portala Aktuelno)

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve