Nedjelja, 10 Decembra, 2023
Rubrika:

Crnogorska zastava na Jerininom gradu

Grupa zaljubljenika prirode i starina iz Morakova ovih dana je na vrhu platoa starog Jerininog grada postavila jarbol sa crnogorskom zastavom, koja se vidi sa dna Župe

Srednjovjekovni grad SUSJED ili JERININ grad nalazi se 20 km istočno od Nikšića, na kraju sela Morakova. Grad se spominje sredinom XV vijeka kao posjed Stjepana Vukšića Kosače i njegovog sina Vladisava.

Funkcija ovog utvrđenja bila je zaštita istočnih granica porodice Kosača i kontrola trgovačkih karavana koji su s primorja preko Župe Onogošt išli dalje u unutrašnjost zemlje.

Crnogorska zastava na Jerininom gradu

Jerinin grad nalazi se na nepristupačnom brdu okruženom vertikalnim stijenama okrenut prema riječnoj dolini, Župi. Zbog specifičnog prirodnog položaja odbrambeni zidovi utvrđenja vjerovatno nijesu bili toliko snažni, pa je danas sačuvano samo manji dio zida. Zidovi su građeni od pravilno tesanog kamena koji se spajao malterom.

Naselje je u podnožju brda raspolagalo obiljem bistre vode. To su izvori rijeke Gračanice a tu je i kasnije postao Zabran Kralja Nikole koji je mjesto okupljanja Župljana, izviđača i planinara.

Grupa zaljubljenika prirode i starina iz Morakova ovih dana je na vrhu platoa starog Jerininog grada postavila jarbol sa crnogorskom zastavom, koja se vidi sa dna Župe.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
22.09.2023-14:18 14:18

BRAVO !
/sad ce “Šubara” da se pita -imate li dozvolu …/
on ne voli Cgorska obilježja i himnu –