Srijeda, 7 Decembra, 2022
Rubrika:

Crnogorci pune ruke

Pravi dobročinitelji ili filantropi pomažu anonimo i ne biraju vjeru,naciju ili mjesto,a to možda prava karakteristika crnogororske familije Glendžo. Crnogorska porodica Glendžo iz Berlina, obezbijedila je humanitarnu pomoć u hrani i sanitarnim paketima najugroženijim porodicama u Dalmaciji i Imotskom

Pravi dobročinitelji ili filantropi pomažu anonimo i ne biraju vjeru,naciju ili mjesto,a to možda prava karakteristika crnogororske familije Glendžo. Crnogorska porodica Glendžo iz Berlina, obezbijedila je humanitarnu pomoć u hrani i sanitarnim paketima najugroženijim porodicama u Dalmaciji i Imotskom.

Sa jedne od ranijih akcija donacije porodice Glendžo

Brojnim humanitarnim akcijama u regionu, prilikom kojih čvrsto privrženi vrijednostima moralnih kodeksa prenešenih kroz vjekove iz svoje postojbine Crne Gore doprinose snaženju duge tradicije iseljeničke filantropije po kojima su se ljudi porijeklom iz naše
zemlje oduvijek isticali do te mjere da je početkom dvadesetog vijeka pomoć koju su iseljenici slali bila čak i veća od državnog budžeta Crne Gore.

Isto tako Prvi Crveni Krst na Balkanu osnovan je 1875 .godine na Cetinju a prva akcija upravo se odnosila na sakupljanje pomoći narodu u susjednoj Hercegovini.

Baš kao i svi mediteranski narodi, Crnogorci su bili osuđeni na stalne migracije i nebrojene gladne godine tokom kojih su se sklanjali širom svijeta pa i duž cijele jadranske obale gdje su učestvovali u gotovo svim segmentima života i dali važan doprinos razvoju i napretku
ekonomije i društva.

A pored toga snažno urezano u kolektivnom sjećanju Crnogoraca, posebno onih u dijaspori ostaje dobročinstvo,kao i veliko srce, zajedništvo, kolektivni duh i prije svega hrabrost.

Gdje god su se naselili, nastavili su gajiti plemenite crnogorske civilizacijske principe, te prenositi ih sa koljena na koljeno, o čemu opet najbolje govori duga tradicija uzajamne pomoći kao i dobročinstva uopšte.

Svi navedeni primjeri iz istorije kao i brojni drugi, nesumnjivo govore da gdje god su se našli, uspjevali su izgraditi takav status da biti Crnogorac je bilo i ostalo poseban osjećaj, te uvijek se doživljavalo kao čast ,privilegija i obaveza više.

Porodica Glendžo koja je porijeklom iz Crne Gore, mada su njemački državljani koji žive i rade u Berlinu, kontinuirano šalje izdašnu pomoć za najugroženije stanovnike.

Tako samo u minule tri godine podijeljeno je više od 450 tona pomoći u hrani i hemijskim sredstvima za 9.000 hiljada porodica u Crnoj Gori.

Osim toga što posredstvom Crvenog krsta, pomažu najugroženijim,dobročinitelji finansiraju i rad Narodne kuhinje Mitropolije crnogorsko-primorske(MPC)na Cetinju, Narodnu kuhinju u
Nikšiću a donacijama su pomogli i Dječiju bolnicu kao i liječenje mnoge djece u Crnoj Gori kojima je bila neophodna finasijska pomoć da bi se liječila od raznih bolesti.

Porodica Glendžo je uplatila i nedavno 10.000 eura i Islamskoj zajednici u Pljevljima, nakon nemilih dogadjaja i sramnih grafita .

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Zlaja.prvi
26.10.2020-20:43 20:43

Svaka čast, ovo su Crnogorci baš onako kako sam ja učen. Čestitke