Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

CKM: Izvinjavamo se Romima, nijesmo imali namjeru da ih diskriminišemo

''Izuzetno nam je žao što kritička javnost pripadnike RE populacije koji su prihvatili da uzmu učešće u kampanji ''Crna Gora bez podjela'' nije prepoznla prije svega kao LJUDE, već kao radnike komunalnog preduzeća. Javna osude i uvrede koje smo juče trpjeli od NVO, javnih delatnika i svih onih kojima smeta uspješan rad CKM-a pokazatelj su nam da je akcija ''Crna Gora bez podjela'' bila prijeko potrebna našem društvu''

Nakon śednice Upravnog odbora naše organizacije koja je održana u Nikšiću, a na kojoj su analizirani prigovori javnosti na kampanju “Crna Gora bez podjela”, upućujemo najiskrenije izvinjenje pripadnicima RE populacije. Ni u primisli nijesmo imali namjeru da ih, kroz vizual naše kampanje, na bilo koji način povrijedimo i omalovažimo, napisali su u saopštenju iz Crnogorsko kulturne mreže (CKM).

Ostatak saopštenja prenosimo integralno.

I pored toga što nijesmo uspjeli da Romima, kao ostalim učesnicima kampanje, obezbijedimo nacionalnu nošnju za fotografisanje odlučili smo se da i oni budu dio naše kampanje jer smo na njih gledali kao na ravnopravno članove zajednice, a ne kao na radnike komunalnog preduzeća.

Foto: CKM

Ovim putem želimo da pošaljemo posebnu poruku NVO dušebrižnicima i javnim djelatnicima koji su juče “izgarali” da od nas odbrane Rome. Smatramo da nije sramota nositi žuti radnički prsluk, ali je mnogo veći grijeh zarađivati novac na tuđoj muci.

Nakon komunikacije koju smo uspjeli da ostvarimo sa predśednikom Romskog savjeta, Mersurom Šaljajem, obezbijedili smo dvoje mladih Roma koji su se za potrebe kampanje fotografisali u dijelovima romske nošnje. Stoga koristimo ovu priliku da se najsrdačnije zahvalimo gospodinu Šaljuju na razumijevanju koje iskazao prama našoj organizaciji i ideji, te prihvatanju našeg iskrenog izvinjenja.

Crnogorska javnost i te kako je upoznata sa činjenicom da smo kroz značajan broj realizovanih programa pružili priliku za nastup i afirmaciju pripadnika RE populacije, za šta nam je svjedok i dugogodišnji predśednik Romskog savjeta, gospodin Isen Gaši.

Lavina mržnje i šovinizma koja je naprasno upućena prema našoj organizaciji zapravo je najbolji pokazatelj koliko pojedine NVO organizacije i javni djelatnici zloupotrebljavaju RE populaciju.

Za nas ovo i nije iznenađenje jer se uskoro očekuje raspisivanje Vladinog poziva za prijavu projekata posvećenih organizacijama koje se bave manjebrojnim narodima, pa je ova naša kampanja bila idealna prilika da se pojedini dokažu.

NVO biznismen i direktor RTCG, Boris Raonić, prvi je, žestoko sakrivajući se i zloupotrebljavajući portal državne televizije, pokrenuo kampanju protiv naše organizacije i optužio nas kako “diskriminišemo” Rome, a sve sa ciljem da bi svojoj NVO otvorio prostor da kod EU fondova aplicira za projekte namijenjene pripadnicima ove polulacije.

To su oni projekti od kojih RE populacija, kao krajnji korisnik, neće imati nikakve koristi, kao što je nije imala ni od projekata koje je Raonićeva NVO do sada realizovala, a sve preko grbače Roma.

Zanimljiva je i činjenica da se NVO “Koračajte sa nama”, na čijem je čelu Elvis Beriša, u svom javnom oglašavanju, zapitala ko finasira našu kampanju, ali ne i zašto pripadnici RE populacije nemaju svoju nacionalnu nošnju.

Za svakog pripadnika RE populacije priča o novcu je poražavajuća, naročito kad ona dolazi od lidera NVO koje se bave mladima i kojr treba da budu njihov oslonac i najveća podrška.

Ne možemo se oteti utisku da su i mediji, na čijoj se crnoj listi nalazimo, kršeći novinarski kodeks, učinili sve da diskriminišu našu organizacijuju, uporno izbjegavajuči da nas pozovu i saslušaju naš stav po ovom pitanju.

Posebno nas raduje munjevita reakcija Ministarstva za ljudska i manjinska prava, koje nam je na sugestiju nezavisnih novina “Vijesti” uputilo ukor za “diskriminatorski” odnos koji smo iskazali prema pripadnicima RE populacije.

Iskreno vjerujemo i nadamo se da će jučerašnja, orkestrirana, javna polemika otvoriti prostor da se kao društvo ozbiljno pozabavimo pitanjem u kakvom se stanju danas nalazi kulturno nasljeđe RE populacije.

Ko treba da se stidi što pripadnici RE populacije nemaju nošnje i svoj folklorni ansambl? Da li mi koji smo na to ukazali, NVO koje se bave kulturom Roma ili Vlada kojoj su puna usta vladavine prava?

Izuzetno nam je žao što kritička javnost pripadnike RE populacije koji su prihvatili da uzmu učešće u kampanji “Crna Gora bez podjela” nije prepoznla prije svega kao LJUDE, već kao radnike komunalnog preduzeća.

Javna osude i uvrede koje smo juče trpjeli od NVO, javnih delatnika i svih onih kojima smeta uspješan rad CKM-a pokazatelj su nam da je akcija “Crna Gora bez podjela” bila prijeko potrebna našem društvu.

Upravni odbor Crnogorske kulturne mreže se još jednom najiskrenije izvinjava pripadnicima RE populacije i njihovoj krovnoj organizaciji Romskom savjetu i poručujemo im da su u našoj organizaciji imali i uvijek će imati pouzdanog partnera u svim projektima koji se tiču očuvanja svog kulturnog nasljeđa.

Na kraju, posebno izvinjenje upućujemo tzv. “grupi građana Cetinja”, kao i doživotnim euro patriotama iz PEN centra koji su “duboko potrešeni i povrijeđeni našim pokušajem diskriminacije” Roma.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve