CDT & MANS: Finansiranje kampanja i birački spisak u fokusu NVO

Nevladine organizacije Centar za demokratsku tranziciju (CDT) i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) još nijesu dobile zvanični poziv za učešće u radnoj grupi za unapređenje izbornog zakonodavstva, ali su spremne da daju doprinos, jer, kako smatraju, ravnopravno učešće NVO u izbornoj reformi je potrebno i poželjno.

Prema riječima predsjednice CDT-a Milice Kovačević, ta nevladina organizacija je imala komunikaciju sa većinom političkih subjekata koji nisu unaprijed izrazili protivljenje njihovom učešću.

“U toj komunikaciji smo saopštili ono što saopštavamo i javno – mi smatramo da je ravnopravno učešće NVO u izbornoj reformi potrebno i poželjno, a inkluzivni dijalog način da se dođe do boljih rješenja. Nijesmo tražili pravo odlučivanja, jer to pravo pripada poslanicima. Ukoliko parlament odluči da se relevantnim NVO omogući ravnopravno učešće u radu radne grupe, CDT će nastojati da konstruktivnim predlozima doprinese kreiranju boljih zakonodavnih rješenja, zasnovanih na međunarodnim standardima”, kazala je Kovačević za Dnevne novine.

Kovačević je podsjetila da CDT nadgleda izborne procese u Crnoj Gori od 2000. godine, te da, kako kaže, poznaju međunarodne standarde. NVO, na čijem je čelu, doprinos procesu vidi u pomoći u identifikovanju problema i pronalaženju rješenja koja su u skladu s najboljim međunarodnim praksama, a koje je istovremeno moguće implementirati kroz crnogorski institucionalni i zakonodavni okvir.

“CDT je posebno zainteresovan za kreiranje nezavisne i profesionalne izborne administracije, unapređenja kontrole finansiranja kampanja i korišćenja državnih resursa od Agencije za sprečavanje korupcije, te unapređenja tačnosti i ažurnosti biračkog spiska”, kaže Kovačević.

Ona nije željela da komentariše činjenicu da Demokratski front (DF) ne pozdravlja učešće predloženih NVO u radu radne grupe.

Sa druge strane, u MANS-u nijesu iznenađeni stavom DF-a, imajući u vidu, kako kažu, “ekstremnu retoriku i postupanja te političke strukture u posljednjem periodu, što ih je i dovelo do samoizolacije”.

“Bilo bi loše da cijenu njihovog ekstremizma plate građani, jer je javni interes da izborni zakoni budu bolji i da bude manje pritisaka na birače na izborima”, ocjenjuju u MANS-u.

Ni predstavnik MANS-a još uvijek nije zvanično pozvan da učestvuje u radu radne grupe.

“Kao i do sada potrudićemo se da damo konstruktivan doprinos izmjeni izbornog zakonodavstva, ukoliko bude prostora za to”, kažu iz MANS-a za Dnevne novine.

U ovoj nevladinoj organizaciji smatraju da najveći doprinos mogu dati u oblastima finansiranja političkih partija i izbornih kampanja, kao i po pitanjima u vezi sa biračkim spiskom.

izvor: Dnevne novine

 

Komentari

avatar