Bošković: Izazovi i prijetnje u 2016. pokazali koliko je bitno biti dio šireg sistema odbrane

Brzo okončanje procesa ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore u NATO, koje je najavila i jučerašnja ratifikacija u američkom Senatu, rezultat je jednog dugog i zahtjevnog procesa kroz koji je prošla naša zemlja, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković na današnjoj međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji o unapređenju sigurnosti u Jugoistočnoj Evropi, koja je organizovana na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

On je istakao da je pitanje evroatlantskih integracija mnogo širi pojam od članstva u NATO, polazeći upravo od bezbjednosnog konteksta.

– Izazovi i prijetnje našoj bezbjednosti koje su se desile tokom 2016. godine, pokazale su koliko je bitno biti dio šireg sistema odbrane, istakao je crnogorski ministar odbrane.

Bošković je podsjetio da se nakon ratifikacije Protokola u parlamentima zemalja članica Alijanse, očekuje njegova ratifikacija u crnogorskom parlamentu, naglašavajući da jača svijest o tome da je interes svakog građanina biti dio šireg sistema bezbjednosti.

On je naglasio da je, uz sav trud i odgovoran odnos prema obavezama koje su stavljene pred našu zemlju, njenom današnjem stepenu integracionog procesa zasigurno doprinio i aktuelni međunarodni bezbjednosni trenutak, ali i da se Crna Gora na putu sveobuhvatnih reformi neće zaustaviti punopravnim članstvom u NATO. „I dalje ćemo predano raditi na implementaciji svih zahtijevanih normi i standarda od strane partnera u Alijansi“, zaključio je ministar odbrane.

Izvor: AntenaM

Komentari

avatar