Nedjelja, 22 Maja, 2022
Rubrika:

Borovinić Bojović: Projekat ”Brže do ljekara” pacijentu štedi vrijeme, novac i živce

''Kada specijalista u bolnici, nakon pregleda, zatraži pregled kolege, pacijent na licu mjesta dobija termin i vrijeme kontrole. Taj pacijent se više, dakle, ne vraća kod izabranog ljekara samo zbog uputa. Tako štedimo vrijeme i pacijentima i izabranim doktorima''

Od ranije su nam poznati problemi izabranih doktora, specijalista i, naravno, pacijenata zbog birokratije prilikom zakazivanja specijalističkih pregleda jer su građani, zbog formalnosti, morali da šetaju od jednog do drugog ljekara i tako da troše i vrijeme i novac i živce, kazala je Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ona je poručila da novi centralni sistem zakazivanja pregleda „Brže do ljekara“, za pacijente znači sljedeće:

Kada specijalista u bolnici, nakon pregleda, zatraži pregled kolege, pacijent na licu mjesta dobija termin i vrijeme kontrole. Taj pacijent se više, dakle, ne vraća kod izabranog ljekara samo zbog uputa. Tako štedimo vrijeme i pacijentima i izabranim doktorima.

”S druge strane, izabrani ljekari su se godinama žalili da skoro 50 odsto radnog vremena troše samo na pisanje uputa. S obzirom na to da smo ih rasteretili dobrog dijela, očekujem da će svaki izabrani ljekar, dnevno, od sada imati makar tri sata više da se posveti radu sa pacijentima. I same građane ohrabrujemo da podignu ljestvicu očekivanja od svojih izabranih ljekara. Oni nijesu, kako ih dio javnosti doživljava samo put do specijaliste, već su nadležni da tretiraju makar 70 odsto zdravstvenih problema pacijenata”, dodala je.

”Jasno mi je, u isto vrijeme, da smo specijaliste i medicinske sestre koji ih prate, dodatno opteretili. Ipak, i sami specijalisti će imati kompletan uvid u stanje pacijenta kog će redovno pratiti i neće više biti bilo kakve blokade ili kočnica u tim odnosima”, dodala je.

Napominje i da je produženo vrijeme za prvi pregled kod specijalista u domovima zdravlja, u opštim bolnicama i KCCG sa 15 na 20 minuta.

Produženo je i vrijeme pregleda kod izabranog ljekara, sa 10 na 15 minuta.

”Na taj način i ljekaru i pacijentu omogućavamo podrobniji pregled i, u konačnom, kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

Hvala svim kolegama na efikasnom i predanom radu. Ovo smatramo jednim od niza najznačajnijih dostignuća u prvoj godini rada koja je obilježena fokusom na borbu protiv pandemije”, zaključila je.

Smanjuju se gužve u DZ, izabrani doktori da se posvete prevenciji i skriningu

Svjedoci smo da je prethodni sistem zakazivanja pregleda onemogućavao izabranim ljekarima da se adekvatno posvete pacijentu, jer je veliki broj administrativnih procedura uslovio da ljekar veliki dio svog vremena posveti traženju slobodnih termina za specijalističke i dijagnostičke prelgede na sekundarnom i tercijarnom nivou, kazala je dr Milena Cojić.

Platforma koju danas predstavljamo olakšaće rad timova u domu zdravlja, smatra ona, a time će se omogućiti podizanje kvaliteta zdravstvene usluge.

”Očekujemo da se uspješnim aktiviranjem Platforme:

1. Smanji nepotrebno šetanja pacijenata od domova zdravlja do opštih bolnica i Kliničkog centra.

Izabrani ljekar će nakon pregleda, ukoliko procijeni da je potrebno, uputiti pacijenta ljekaru specijalisti na sekundarnom i tercijarnom nivou, sa zakazanim terminom prvog specijalističkog pregleda.

Nakon toga, ljekar specijalista “preuzima pacijenta” i zakazuje sve potrebne dodatne specijalističke preglede i dijagnostičke procedure na sekundarnom i tercijarnom nivou.

Na taj način će pacijent tek nakon potpune specijalističke obrade biti vraćen izabranom ljekaru na dalje praćenje.

2. Pacijentovo vrijeme čekanja na pojedine preglede, koje je do sada bilo produžavano jer je pacijent to svoje pravo mogao ostvariti tek nakon dodatnih posjeta izabranom ljekaru, biće skraćeno, jer je platformom omogućeno da mu naredni specijalistički pregled odmah bude zakazan bez dodatne posjete domu zdravlja.

3. Izabrani ljekar će imati više vremena da se posveti preventivnim pregledima i skrining programima koji bi trebalo da čine okosnicu rada u domovima zdravlja, čime bi se mnoge bolesti mogle preduprijediti ili na vrijeme otkriti.

4. Smanjiće se nepotrebne gužve u domovima zdravlja, koje su često bile prouzrokovane pomenutim dolascima za “traženje” termina za preglede specijalista u bolnicama i KCCG. Na taj način će se osloboditi termini kod izabranih ljekara za pacijente kojima je potreban pregled, a ne administrativna usluga, koje su činile i do 70% dnevnih posjeta.”, navela je.

„Brže do ljekara“ je odgovor na izazove koji su mučili i ljekare i pacijente

Novi sistem zakazivanja „Brže do ljekara“ predstavlja odgovor na sve one probleme koje su nam pacijenti do sada saopštavali, a za koje mi nijesmo imali rješenja, dodaje dr Sanja Gluščević.

”Pacijenti će od sada, po dolasku kod specijaliste, odmah dobiti termine za sve dopunske preglede koje specijalista indikuje. Više neće biti potrebno da se vraćaju kod svojih izabranih doktora, koji često nijesu imali termine za traženu dopunsku dijagnostiku, čime se rađala frustracija kod naših pacijenata ali i kod nas jer se odlagala dijagnostika a nerijetko i liječenje. Na ovaj način je riješen i problem naših najstarijih pacijenata koji više neće morati da čekaju satima u domovima zdravlja zbog uputa niti će morati da dolaze više puta”, navodi.

Rade na tome i da uskoro omoguće svakom pacijentu da na kontrole dođe kod specijaliste koji ga vodi, a ne kod kolege koji je u smjeni kada mu je zakazan pregled.

”Vjerujem da je novi sistem odgovorio na sve one izazove koji su odavno mučili i pacijente i nas, i s pravom je dobio naziv “Brže do ljekara”.”, dodala je.

Ljekari više neće biti primorani da se bave papirologijom i administrativnim poslovima, već će biti okrenuti pacijentu

Analizom zatečenog stanja na nivoima primarne, sekundarne i tercijalne zdravstvene zaštite, identifikovali smo fragmentisan, nepovezan, a time neefikasan proces rada zdravstvenog sistema, navodi Aleksandar Sekulić.

”U skladu sa činjenicom da je centralizacija zakazivanja i upravljanja terminima i vremenom rada ljekara, i dostupnosti istih pacijentima, identifikovana kao ključna karika za unapređivanje zdravstvenog sistema, danas vam predstavljamo rezultate prve faze svobuhvatne reforme na kojoj radimo.

Dakle, cifre koje vam danas predstavljamo samo su početni benefiti digitializacije našeg zdravstvenog sistema. Svi ljekari, koji u vremenu pandemije, ujedno obavljaju i svoje redovne aktivnosti, više neće biti primorani da se bave papirologijom i administrativnim poslovima, već će biti okrenuti pacijentu”, dodao je.

”Uskoro, pacijenti neće morati primarno da brinu o svojoj medicinskoj dokumentaciji, već će ona postati trajno integrisana kroz njegov elektronski zdravstveni karton, i biće dpostupna i pacijentu i ljekaru u svakom momentu.

Idemo fazno, sistematski i sa željom da crnogorsko zdravstvo bude bezpapirno i potpuno digitalno, u skladu sa trendovima razvijenog svijeta.”, dodao je.

KCCG će za godinu spriječiti 180 hiljada izlišnih odlazaka po uput

Novi sistem zakazivanja pregleda koji se s pravom zove „Brže do ljekara“, tek kad se predstavi konkretnim ciframa, shvatamo njegov značaj, kazala je Ljiljana Radulović.

”Za 10 kalendarskih dana, u prosjeku, iz domova zdravlja ka Kliničkom centru Crne Gore uputi se oko sedam i po hiljada uputa za pregled. Osamdeset odsto tih uputa su kontrole. S obzirom na to da će pacijenti termine od danas dobijati u KCCG, to, konkretno, za našu kuću koja je ujedno i stub crnogorskog zdravstvenog sistema, znači da ćemo za tih 10 dana poštedjeti pet i po hiljada pacijenata odlazaka ka izabranim ljekarima. Mjesečno, govorimo o 15 hiljada, a godišnje oko čak 180 hiljada sada već izlišnih vraćanja ka izabranom ljekaru samo zbog uputa, čiji je značaj još veći u godinama pandemije. Na taj način građane štitimo nepotrebnih kontakata.

Svjesna sam da novi sistem znači dodatan napor za specijaliste i njihove medicinske sestre u svim bolnicama, ali naš konačan cilj je zadovoljan pacijent i ovo je teret kog moramo ponijeti.”, navodi.

”S obzirom na to da su naše uvažene kolege, izabrani ljekari u domovima zdravlja, sada oslobođeni bespotrebne birokratije, molim ih i pozivam da nam pomognu i da se maksimalno posvete prevenciji bolesti na primarnom nivou. Mi smo kolege, završili smo iste fakultete, i vrijeme je da izabrani ljekari konačno počnu da rade u punom kapacitetu u čemu ih je administracija do sad sprečavala”, dodaje.

Najnovije

Sjutra promjenljivo oblačno, do 31 stepen

U Crnoj Gori sjutra će biti promjenljivo oblačno, u južnim predjelima sa dužim sunčanim intervalima. Od sredine dana ponegdje se očekuje kiša ili pljusak sa...

Izvođenje modernog baleta Tre sorelle pokazalo da je Crnoj Gori potreban nacionalni balet

Izvođenje cjelovečernjeg baleta u jednom činu „Tre sorelle“, zasnovanog na motivima tradicionalne priče iz Boke Kotorske – legendi o tri sestre na Velikoj sceni Muzičkog...

Pogledajte: Proslava Dana nezavisnosti u Nikšiću, nezapamćena patriotska auto-kolona, bakljada i vatromet

Nikšićani Dan nezavisnosti obilježavaju auto kolonom kroz grad koja je prema svjedočenju prisutnih ove godine nezapamćeno duga. https://youtu.be/WFikWC-Kvdo https://youtu.be/WFikWC-Kvdo   https://www.youtube.com/watch?v=BBUZlvzTQUI Pogledajte kakva atmosfera vlada ulicama Nikšića. https://youtu.be/NWxtxywkCGY https://youtu.be/FN4EEyJ2ZQY

Srbija među potpisnicama deklaracije o neopravdanoj agresiji Rusije

Zemlje jadransko-jonske regije, među kojima i Crna Gora, usvojile su na godišnjem sastanku u Tirani deklaraciju u kojoj su invaziju Rusije na Ukrajinu nazvale...

Zgrada predsjednika Crne Gore u bojama najljepše zastave

Cijela Crna Gora obilježava Dan nezavisnosti. Tako je u bojama crnogorske zastave večeras i zgrada Predsjednika Crne Gore. Pogledajte snimak: https://youtu.be/-tZe6erwd0I

Najčitanije

Povezano

Ministarstvo zdravlja: Nadležne državne institucije preduzimaju aktivnosti u cilju rešavanja statusa bolnice Meljine

Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa svim relevantnim državnim institucijama, u što kraćem roku preduzeće sve neophodne aktivnosti u cilju rješavanja statusa PZU Opšta bolnica...

U posljednjih 16 mjeseci u Kliničkom centru zaposleno 70 ljekara

Unapređenje ljudskih resursa, edukacije, uvođenje novih procedura, obnavljanje zastarjele opreme i nabavka nove, bili su, uz konstantnu borbu za živote pacijenata, okosnica rada Kliničkog...

KCCG: Životno ugrožen jedan COVID pacijent

U COVID centru Kliničkog centra Crne Gore trenutno se liječi šest pacijenata od COVID-19 infekcije. Kako je saopšteno iz te zdravstvene ustanove, jedan kovid pacijent...

Ministarstvo zdravlja: Glavni uzročnik nervoze DPS – nezadovoljstvo građana vašim neradom

Ministarstvo zdravlja je, povodom navoda o listama čekanja u crnogorskom zdravstvenom sistemu, uputilo reagovanje, prevashodno DPS-u, postavljajući im sljedeća pitanja: "1. Ko je svim građanima...

Komentari