Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Bivši radnici CKB-a traže zagarantovana prava od nove uprave

U suprotnom, poručili su bivši radnici, iniciraće zakonom propisane postupke

Bivši radnici Crnogorske komercijalne banke (CKB), njih 20, preko punomoćnika Mihaila Bojovića – advokata iz Podgorice, obratili su se predsjedniku Upravnog odbora CKB-a, Tamasu Kamarasiju, opomenom pred utuženje u kojoj traže “da im se ispoštuju zagarantovana prava i predlažu da se organizuje sastanak kako bi mu predočili zahtjeve”.

U suprotnom, poručili su bivši radnici, iniciraće zakonom propisane postupke.

Bivši radnici CKB, od kojih je skoro polovina bila na rukovodećim pozicijama, koji su redovno nagrađivani za postignute rezultate, čak i u procesu spajanja banaka, zbog, kako tvrde, „nepodobnosti“ bivšem rukovodstvu CKB, bili su “prinuđeni da potpišu sporazumne raskide radnih odnosa, uglavnom na sopstvenu štetu”.

„Potpisivanju sporazuma prethodio je mučan proces ‘pregovaranja’, u kojem su zaposleni bili izloženi mobingu, prijetnjama degradacije radnog mjesta, pritiscima, dovođenjem u zabludu, itd“, navodi se u obraćanju bivših radnika CKB-a, uz napomenu da nezadovoljnih ima “znatno više i da su neki već pokrenuli individualne postupke”.

OTP grupa, koja je bila vlasnik Crnogorske komercijalne banke, kupila je 90,56 posto akcija Podgoričke banke Societe Generale za 40.46 miliona eura u februaru 2019. godine.

“Proces spajanja dvije banke, interno nazvan „projekat Tara“, okončan je 14. decembra 2020. godine. Spojena banka od tada posluje pod imenom CKB banka”, naveli su bivši radnici te banke.

U procesu spajanja banaka, „sporazumne raskide radnih odnosa“ potpisalo je, kako kažu, znatno više zaposlenih nego je što im je prvobitno rečeno da je višak.

Prema riječima onih koji su se preko advokata Bojovića obratili novom rukovodećem kadru banke, „nije bilo komuniciranih kriterijuma po kojima se vrši izbor, rukovodioci nijesu krili činjenicu da su mogli da biraju ko će ostati u banci, a kome nema mjesta, matrica po kojoj je vršen pritisak bila je u svim slučajevima manje – više jednaka“.

Oni su poručili da su im “prava ugrožena ovim sporazumom” te da su “spremni da izdejstvuju i u redovnom sudskom postupku”.

“OTP grupa je, u međuvremenu, smijenila najveći dio ključnih rukovodioca CKB banke, koji su upravljali procesom spajanja banaka. Čak su protiv bivše glavnog izvršnog direktora Pala Kovača podnijeli tužbu SDT za „zloupotrebu službenog položaja“. Poslodavac ima rok od osam dana da odgovori na opomenu”, saopštili su bivši radnici CKB banke.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve