Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

Begović zatražila hitno intenziviranje rada u predmetima torture

Vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke je rukovodioce državnih tužilaštava, podsjetila da je i u prethodnom periodu Vrhovno državno tužilaštvo ukazivalo na neophodnost preduzimanja mjera i radnji u cilju postizanja hitne, nezavisne i djelotvorne istrage

Vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Tatjana Begović rukovodiocima svih državnih tužilaštava uputila je dopis kojim ih obavezuje da hitno intenziviraju rad u predmetima policijske torture i da Vrhovnom državnom tužilaštvu dostavljaju kvartalne izvještaje o postupanju, saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

“Nakon uvida u izvještaje koje su državna tužilaštva dostavila povodom predmeta formiranih protiv policijskih službenika za slučajeve torture, Begović je rukovodiocima državnih tužilaštava ukazala da je neophodno da u ovim predmetima sve mjere i radnje preduzimaju u kontinuitetu kako bi se u što kraćem roku pribavljali dokazi u cilju utvrđivanja postojanja elemenata bića krivičnog djela i obezbijedila identifikacija eventualnih učinilaca krivičnih djela”, navodi se u saopštenju.

U određenim predmetima Begović je, kako dodaju, preduzela konkretne radnje o kojima zbog prirode postupaka, u ovoj fazi, ne mogu biti saopšteni detalji.

“Vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke, takođe je, rukovodioce državnih tužilaštava, podsjetila da je i u prethodnom periodu Vrhovno državno tužilaštvo ukazivalo na neophodnost preduzimanja mjera i radnji u cilju postizanja hitne, nezavisne i djelotvorne istrage u svim slučajevima kada postoji osnov sumnje da je došlo do povrede ljudskih prava garantovanih članom 3 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda (zabrana mučenja)”, saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

Na neophodnost hitne, nezavisne i djelotvorne istrage ukazivano je naročito u slučajevima kada je krivično djelo – zlostavljanje, mučenje, teška tjelesna povreda, učinio policijski službenik, odnosno službenik Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Podsjećamo, portal Libeartas se pozvao na nalaz Europola i transkripte razgovara sa Skaj aplikacije iz decembra 2020. godine koji ukazuju na nečovječno ponašanje policajaca prema uhapšenima.

“Službenici Odsjeka za operativnu podršku su držali uhapšene u štek stanovima i mučili ih”, navodi Libertas.

Nakon te objave uslijedile su burne reakcije NVO sektora i javnosti koja zahtijeva hitnu reakciju Tužilaštva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve