Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Austrijanac i Argentinac, sa Dedeićem, tvrde da su sinod

Najavili su da će u sinod primiti još jednog stranca — nekog Sergija Romanoviča

Priredio: V.J.

Dvojica stranih državljana i Mihailo Dedeić saopštavaju da su juče održali „sinod” i da su „donijeli sinodski dekret” kojim se „ratifikuje sinodalni akt od 13. septembra 2023. godine”.

Uz Dedeića, „sinodu” su prisustvovali: Austrijanac Rihard Minihofer, alijas arhiepiskop kotorsko-primorski Simeon; i Argentinac Klaudio Fabijan Gago Roza, alijas episkop Gorazd iz Argentine.

Dedeić, Minihofer i Gago Roza tvrde da su se okupili „povodom nemilih događaja čiji su inicijatori i akteri bivši vikarni episkop Bojan Bojović (Boris) i grupa bivših popova koji su zajedno sa njim sklopili zavjeru”. Objavili su saopštenje:

„Za sva vremena isključuje se iz CPC bivši vikarni episkop Bojan Bojović (Boris) koji je organizator i predvodnik zavjere i pobune protiv zakonite jerarhije CPC kojoj je odrekao poslušnost i zarad ličnih interesa nekanonski, antiustavno i nezakonito proglasio sebe za mitropolita CPC van Crkve, na skupu necrkvenog karaktera održanom 03.09.2023. godine na Dvorskom trgu na Cetinju. Tom prilikom nezakonito i nekanonski je ‘umirovio’ aktuelnog mitropolita Mihaila, sebe mimo svake crkvenozakonske norme i pravila proglasio mitropolitom i blaženopočivšeg mitropolita Antonija proglasio za sveca suprotno svim pravoslavnim hrišćanskim normama, običajima i tradiciji”.

Ova tri lica su, prethodno, 13. septembra 2023, objavili i da se „poništava Ustav Crnogorske pravoslavne crkve”.

Takođe, Minihofer i Gago Roza, praktično, preuzeli su administrativnu kontrolu nad Dedeićem; jer su, istog datuma, objavili da:

– „mitropolit Mihailo NE MOŽE UPRAVLJATI Crkvom bez saglasnosti ostalih episkopa u svetom arhijerejskom sinodu. Iz tog razloga crkveni PEČATI moraju stajati KOD OSOBE OD POVJERENJA, uz saglasnost svih članova svetog arhijerejskog sinoda”.

Drugim riječima, dvojica stranih državljana, a tu je i neimenovana „osoba od povjerenja”, razvlastili su Dedeića i onih ingerencija za koje on kontradiktorno u svojim saopštenjima zamajava javnost da ih još ima.

Najavili su da će u „sinod” primiti još jednog stranca — nekog Sergija Romanoviča.

Minihofera i Gago Rozu u sinod i Crnogorsku pravoslavnu crkvu doveo je onomad Dedeić; biva, da razgrana jurisdikciju po bijelome svijetu. Za dvije i po decenije svog arhipastirovanja, Dedeić nije uspio da organizuje crkveni život ni u najvećem dijelu malene Crne Gore.

Osim povremeno, sa pauzama koje se mjere godinama, Minihofer i Gago Roza uopšte ne borave u Crnoj Gori. Iako im je u titulama bilo naznačeno da su „kotorsko-primorski” i „ostroško-nikšićki”, oni, protivno sveštenim kanonima, ne žive ni u Kotoru ni u Nikšiću, središtima svojih katedri.

Da sprdnja bude veća, Dedeić je 1. avgusta o.g. objavio da ISKLJUČUJE IZ SINODA Minihofera (arhiepiskopa Simeona).

Minihofer je potom saopštio da Dedeić „od 1970-ih SARAĐUJE SA RUSKIM TAJNIM SLUŽBAMA, preko kojih je dobijao i poslove u nekadašnjem SSSR-u”.

Dedeić nastojao je da obmane javnost u pokušaju da sakrije da je u maju 2022. u Budvi imao petosatni sastanak s eks pukovnikom ruskoga GRU-a Leonidom Prokopjevom.

Objavljeno je i da je Rus uključio Dedeića u „kandidata za sinaksis” jedne pro-Putin sekte u Rusiji — o čemu su objavljeni faksimili dokumenata.

U terminu i okolnostima koji ne ostavljaju dilemu o ciljevima „sinoda” Dedeić-Minihofer-Gago Roza umiješana je odlazeća ABAZOVIĆEVA VLADA.

Marko Kovač, odlazeći ministar pravde, bivši član SNP, deklarisani sljedbenik Crkve Srbije (SPC), napisao je 23. oktobra 2023. akt u kojem tvrdi da je Mihailo Dedeić i dalje poglavar Crnogorske pravoslavne crkve.

Napominjemo, protivno je crkvenim kanonima da se bilo koji klirik, a episkop pogotovo, raščinjuje, a da prethodno ne samo da nije pozvan pred nadležni crkveni sud, nego taj crkveni sud, dok je Dedeić bio poglavar Crkve, nije ni sazvan.

Opštecrnogorski zbor — a crkveno-narodni sabor je najviša vlast u pomjesnoj Crkvi — izabrao je početkom septembra dotadašnjeg episkopa Borisa za novog poglavara Crnogorske pravoslavne crkve, arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorskog.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
IvoVrana
29.10.2023-20:10 20:10

Sram te bilo MIHAILO sto radis od CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE! Dao si je strancima i BIA u ruke, nesreco stara! Ostaces upisan u istoriji kao neko ko je pokusao da SABOTIRA sve sto je uradjeno za nasu crkvu od blazenopocivseg mitrpolita Abramovica pa sve do sad

Dzabe ti je i ANB i BIA i Srbija i Rusija, ti si svoje zavrsio. A ni ovi STRANCI ti nece pomoci.

Milan
29.10.2023-22:49 22:49
Reply to  IvoVrana

A znaš li da su oni činili Sinod prije raskola? Upravo te što prozivate su bili dio Sinoda.

Milan
29.10.2023-22:51 22:51

A po crkvenim kanonima je bio Opštecrnogorski zbor? Koga zajebavate.

Doclea
30.10.2023-00:27 00:27

Mihaila za cara!