Utorak, 3 Oktobra, 2023
Rubrika:

ASK: Ove godine 37 prijava zviždača

Od utemeljenja Agencije, njenom Odsjeku za prijave i zaštitu zviždača dostavljeno je 457 prijava, od čega 37 (pet anonimnih) u dosadašnjem toku 2021.

Prepoznajući jednu od ključnih oblasti u snaženju integriteta u radu javnog i privatnog sektora, Agencija za sprječavanje korupcije se sa ponosom pridružuje obilježavanju 24. marta, Međunarodnog dana zviždača. Kako navode u saopštenju, u pitanju je dan koji sve podsjeća na građansku odgovornost da, kao dio zajednice, dizanjem glasa protiv nezakonitih, nelegitimnih ili neetičkih ponašanja i postupaka koji ugrožavaju opšti interes, budu dio promjene, čineći društvo boljim i pravednijim.

“Usvajanjem Zakona o sprječavanju korupcije, koji se primjenjuje od 1. januara 2016. godine, Crna Gora se priključila nevelikom broju evropskih zemalja u kojima je legislativnim okvirom sistemski uređen tretman zviždača. Nadležnosti postupanja po prijavama i zaštite zviždača povjerene su Agenciji za sprječavanje korupcije, kao centralnom antikorupcijskom tijelu, koje je svojim djelovanjem dalo i daje vidan doprinos promovisanju ovog mehanizma i podizanju svijesti o njegovom značaju u borbi protiv korupcije”, navode u saopštenju.

Ove godine 37 prijava

Od utemeljenja Agencije, njenom Odsjeku za prijave i zaštitu zviždača dostavljeno je 457 prijava, od čega 37 (pet anonimnih) u dosadašnjem toku 2021.

Pojašnjavaju da značajno povećanje ukupnog i smanjenje broja anonimnih prijava u odnosu na uporedni period iz 2019. (23 prijave, 11 anonimnih) i 2020 (11 prijava, sedam anonimnih), ukazuju na rast pouzdanja građana u učinkovitost Agencije, u njeno profesionalno postupanje usmjereno ka daljem razvoju integriteta i etičnosti unutar institucija.

“Na taj zaključak upućuje i istraživanje javnog mnjenja u Crnoj Gori sprovedeno u decembru 2020. Na pitanje „Kome biste prijavili korupciju?“, apsolutna većina ispitanika, njih 64,1 odsto opredijelila se za Agenciju za sprječavanje korupcije, što je za 14,2 odsto više nego godinu ranije”, navode u saopštenju.

Agenciji je od njenog osnivanja podnijeto 20 zahtjeva za zaštitu.

Navode da je pozitivno je odgovoreno na njih sedam, dok su dva u radu. Negativno je riješeno 11 (u odnosu na dva kao nadležna postupala je Uprava policije), od kojih je većina podnijeta u prvoj godini, dok građani još nisu bili dovoljno informisani kada zviždač ima pravo na zaštitu.

“U prethodnom kvartalu, Agencija je u dva slučaja dodijelila zaštitu zviždačima, dajući šest preporuka o radnjama koje treba preduzeti da bi se nastala šteta otklonila. Sve preporuke, baš kao i one prethodne, su realizovane od strane institucija kojima su upućene. Iskustvo sticano tokom više od pet godina prakse svjedoči o tome da afirmacija etičkih vrijednosti i standarda, ličnog i institucionalnog integriteta, unaprijeđenje kapaciteta za prepoznavanje rizika korupcije i upravljanje tim rizicima kako bi se osnažilo povjerenje da je rad institucija usklađen sa javnim interesom, zahtijevaju koordinisanu akciju svih društvenih činilaca”, poručuju u saopštenju.

Posvećena principu vladavine prava, Agencija za sprječavanje korupcije poručuje da će nastaviti da predano ohrabruje građane da prijavljuju koruptivne radnje pružajući im punu institucionalnu zaštitu, uz uvažavanje važnosti i delikatnosti uloge zviždača u razvijanju ambijenta odgovornosti i transparentnosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve