Studentski parlament Univerziteta Crne Gore uputio je Ministarstvu prosvjete prijedlog izmjene zakona po kojem bi studenti završne godine osnovnih studija, sa jednim nepoloženim ispitom po završetku septembarskog ispitnog roka, isti polagali prije početka nove studijske godine.

Time bi, kako smatraju u parlamentu, stekli pravo upisa na specijalističke studije.

“Stoga je predloženo da student stiče pravo upisa na specijalističke studije akreditovane do dana stupanja na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, nakon položenih 180 ECTS kredita”, istakli su iz Studentskog parlamenta.

Kako su dodali, na osnovu brojnih primjera iz protekle tri godine i uvažavajući zahtjeve studenata, smatraju da studentima završne godine osnovnih studija, a kojima je poslije septembarskog ispitnog roka, ostao samo jedan nepoloženi ispit sa prvog nivoa studija, treba omogućiti da prije početka nove studijske godine, polažu taj ispit.

“Na taj način bi dobili mogućnost da polože i posljednji ispit sa osnovnih studija, te steknu pravo upisa na specijalističke studije, bez prolongiranja od jedne studijske godine što je sada slučaj zbog samo jednog ispita”, navode iz Studentskog parlamenta.

Izmjenama Zakona se definiše da student u septembarskom ispitnom roku ima pravo da integralno polaže sve provjere znanja (testovi, kolokvijumi i završni ispit) i to iz oba semestra, osim onih predispitnih obaveza za koje nije moguće organizovati ponovno ispitivanje (laboratorijske vježbe, grafički radovi, praktična nastava koja se boduje i sl.)’.

“Uzimajući u obzir situaciju iz prethodnih studijskih godina, te činjenicu da je bilo različitih tumačenja u pogledu mogućnosti polaganja testova i kolokvijuma u septembarskom ispitnom roku, stava smo da je potrebno precizno definisati šta student može polagati u tom ispitnom roku. Stoga, stava smo da studentima treba omogućiti da u septembarskom ispitnom roku mogu polagati ispit u cjelini, odnosno završni ispit, te sve predispitne obaveze (testovi i kolokvijumi), osim onih za koje nije moguće organizovati ponovno polaganje, kao što je slučaj sa laboratorijskim vježbama, predajom grafičkih radova, praktičnom nastavom koja se boduje i sl. Formulacija integralno uvrštena je u ovaj stav kako bi se jasno preciziralo to da profesori zadržavaju pravo da kao cjelinu, u jednom danu, organizuju polaganje svih provjera znanja”, dodali iz Studentskog parlamenta.

Takođe su predložili da student može prijaviti do 60 ECTS kredita u studijskoj godini, bez obzira na broj ECTS kredita prijavljenih za određeni semestar.

“Na organizacionim jedinicama UCG, studenti su obavezni da po semestru prijave do 30 ECTS kredita. Na taj način, student je već prilikom prijave ispita ograničen, jer nije u mogućnosti da izvrši prijavu većeg broja ECTS kredita u jednom semestru, a da zbirni broj ECTS kredita za studijsku godinu, ne prelazi zakonom dozvoljenih 60 ECTS kredita. Praksa je pokazala da student zbog jednog nepoloženog ispita, može da dođe u situaciju da ne može da prijavi isti, jer ne ulazi u kvotu od 30 ECTS kredita po semestru”, zaključuju u Studentskom parlamentu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve