Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Alimentacija se ne može isplaćivati retroaktivno

Poslanici raspravljali o izmjenama Zakona o privremenom izdržavanju djece

Poslanici i poslanice juče su završili diskusiju o izmjenama Zakona o privremenom izdržavanju djece kojim se omogućava da roditelji mogu da se prijave da steknu pravo na alimentaciju ako im ona nije redovno isplaćivana u prethodnih 12 mjeseci, odnosno da je izostala dva mjeseca.

Oni će se naknadno izjasniti o aktu.

Zakonom se ne tretiraju zaostala dugovanja u smislu mogućnosti njihove isplate. Roditelji dokazuju kroz neredovnu isplatu alimentacije da mogu da ostvare pravo na alimentaciju.

U praksi se dešavalo da su centri za socijalni rad različito tumačili Zakon i tako izdavali različita rješenja zbog čega je na kraju Ministarstvo finansija obustavilo isplatu alimentacija, dok se ne priciziraju norme. Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa reagovala je kada je od nje zatraženo da naplati dugovanja roditelja umjesto kojih je država platila alimentaciju. Tada je rekla da retroaktivnost nije propisana zakonom, da može da se propiše, ali da to nije cilj zakona, već da treba da se odnosi samo na ubuduće.

Poslanica Tamara Vujović kazala je da je bilo manjkavosti u zakonu i da su to uredili kroz izmjene. Rekla je da je bilo nedoumice šta utvrđuje centar za socijalni rad, a šta javni izvršitelj, te da je propisano da se kao dokaz za dobijanje alimentacije mora dostaviti javna isprava. Nju izdaje javni izvršitelj ili će kroz sudsku odluku moći da se dokaže da neko nije uplatio novac.

– Zahtjev se tretira od trenutka kada je lice podnijelo zahtjev i to je novo – rekla je ona.

Vujović je iznijela podatak da se za alimentaciju bilo prijavilo 600 roditelja, ali da je donešeno samo 21 rješenje. Isplaćeno je nešto više od 23.000 eura, iako su opredijelili pola miliona. Podsjetila je da, prema posljednjim podacima popisa, u Crnoj Gori ima 25.000 samohranih majki i 5.000 samohranih očeva, da se svaki treći brak razvodi. Očekuje da će brojka zahtjeva za alimentaciju ove godine biti veća.

– Svaki treći dužnik ne plaća izdržavanje – rekla je Vujović.

Poslanica Božena Jelušić rekla je da se ovim aktom popravlja položaj žena i djevojčica, ali da na tome ne treba stati.

Ranije je ukazivano da u 90 odsto slučajeva su očevi neodgovorni, da oni ne plaćaju alimentaciju, ali da ima i majki.

Primjena Zakona o privremenom izdržavanju djece, prema kojem država obezbjeđuje alimentaciju samohranim roditeljima onda kada je ne

uplaćuju drugi roditelji, a onda je naplaćuje od dužnika, počela je 1. novembra prošle godine.

Roditelji i dalje mogu da podnose centrima za socijalni rad zahtjeve za ostvarivanje prava na alimentaciju bez obzira što je država privremeno obustavila isplatu tog primanja. Iz Ministarstva finansija Pobjedi su kazali da nije stopiran prijem zahtjeva.

Centar za ženska prava, koji je inicirao formiranje Alimentacionog fonda, kritikovao je nadležne zbog odluke da obustavi isplatu alimentacija. Izvršna direktorica Maja Raičević rekla je da se donosioci odluka ne snalaze u primjeni zakona.

U ovoj NVO su stava da je Vlada Crne Gore iskazala svoju neodgovornost, neprofesionalnost i nedostatak stvarne volje da se bavi najvažnijim pitanjima našeg društva.

Dok se, kako dodaje, glasno aplaudira povećanjima plata u javnoj upravi, koja kao da ostaje imuna na cijeli korpus problema prepoznatih zvaničnom vladinom strategijom, principijelno još samo služeći za partijska nadgornjavanja i zapošljavanja i dok nam je zemlja ostala još jedino evropski pionir po broju službenih automobila, dotle se namirivanje egzistencijalnih potreba djece, koja su već kolaterala nefunkcionišućeg sistema, odgađa za neka bolja vremena.

Centar za ženska prava u dopisu koji je nedavno uputio Skupštini naveo je da su problemi u sprovođenju Zakona morali da se rješavaju paralelno sa njegovom primjenom.

Iz Ministarstva finansija nedavno su saopštili da je Alimentacioni fond isplatio alimentacije za 21 rješenje koje je dobio od centara za socijalni rad. Preciznije, djeci su uplatili 23.159. 24 eura.

Mjesečni iznos alimentacije kreće se u rasponu od 70 do 150 eura.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve