Crnogorska policija je u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom u akciji „Azil“ razbila organizovanu kriminalnu grupu koja je međunarodno djelovala u krijumčarenju migranata – tražilaca azila iz Albanije preko Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu ka zemljama Evropske unije.

Policija je u ovoj višemjesečno vođenoj akciji uhapsila 11 osoba, dok se za još dva lica traga.

“Ova kriminalna grupa imala je dakle dva organizatora i 11 članova. Krivična prijava podnijeta je protiv svih 13 lica. Sumnja se da je ova OKG od početka ove godine prokrijumčarila na ovoj ruti više grupa migranata koje su brojale od pet do deset lica. Dva organizatora su među uhapšenima”, istakli su u Upravi policije.

U ranim jutarnjim časovima, na području Opštine Nikšić, službenici Uprave policije su u saradnji sa SDT lišili slobode osam osoba, dok su u prethodnom periodu po istom osnovu lišili slobode tri osobe.

“Slobode je lišeno jedanaest lica: M.A. (27), strani državljanin koji je boravio u Prihvatilištu za strance, kao i nikšićani V.S (20), M.S (18), F.M (26), B.P (23), B.L (20), S.D (20), L.R (25), M.V (22), S.D (23) i M.K (20), dok su dva lica u bjekstvu i sa njima se traga – F.N. i M.K. iz Nikšića. Među licima lišenim slobode su i dva organizatora ove organizovane kriminalne grupe, M.A. i V.S, a od ovih 11 lica koja su lišena slobode devet je lica muškog a dva ženskog pola”, objašnjeno je u saopštenju.

Policija je, preduzimajući aktivnosti na otkrivanju, sprječavanju i suzbijanju krivičnih djela koja se odnose na krijumčarenje ljudi, sa akcentom na upravljanje ilegalnim migracijama, tokom ove godine otkrila ovu krijumčarsku mrežu koja je djelovala na teritoriji Crne Gore i u zemljama regiona a koju je činila organizovana kriminalna grupa koja je, kako se sumnja, formirana u cilju vršenja krijumčarenja stranih državljana koji su u našoj državi imali status tražilaca azila.

“Ova OKG koja, sumnja se, ima dva organizatora i 11 članova, djelovala je tako što je vršenjem radnji krijumčarenja u dijelu prihvata, tranzita, smještaja te ilegalnog prelaska državne granice na ruti Albanija – Crna Gora – Bosna i Hrecegovina i dalje ka zemljama Evropske unije u toku 2019. godine prokrijumčarila više grupa koje su brojale od 5 do 10 lica”, dodaje se u saopštenju.

Na osnovu sprovedenih policijskih aktivnosti sumnja se da je modus krijumčarenja migranata preko teritorije više država podrazumijevao aspekte međunarodnog djelovanja organizatora ove OKG, koja je prvo sa migrantima koji su imali namjeru da dođu do Evropske unije dogovarala njihov dolazak iz Albanije do granice sa Crnom Gorom, gdje su oni ilegalno ulazili u našu državu koristeći nepristupačne terene a potom se prijavljivali nadležnoj Direkciji MUP-a kao tražioci azila, nakon čega su, ne čekajući da se riješe njihovi zahtjevi, u organizaciji ove kriminalne grupe putovali taksi i rent a car vozilima do granice sa Bosnom i Heregovinom koju su na isti opisani način takođe ilegalno prelazili u namjeri da se domognu država Evropske unije.

Uhapšeni će danas, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Specijalnom ržavnom tužiocu u Podgorici.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve