Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Kim Džong Un: Cilj Sjeverne Koreje je da stvori najjaču svjetsku nuklearnu silu

Izgradnja nuklearne sile služi zaštiti dostojanstva i suvereniteta države i naroda i ''glavni je cilj imati najmoćniju stratešku nuklearnu silu, apsolutnu silu bez presedana u ovom vijeku'', rekao je Kim

Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un rekao je u nedjelju da je glavni cilj njegove zemlje da ima najmoćniju nuklearnu silu u svijetu, izvijestili su državni mediji.

Kim je to izjavio na svečanosti na kojoj je unaprijedio u viši čin nekoliko desetina oficira uključenih u nedavno lansiranje najveće sjevernokorejske balističke rakete Hwasong-17. Nadgledajući njeno lansiranje 18. novembra, Kim je rekao da će na nuklearnu prijetnju SAD uzvratiti nuklearnim oružjem.

Izgradnja nuklearne sile služi zaštiti dostojanstva i suvereniteta države i naroda i „glavni je cilj imati najmoćniju stratešku nuklearnu silu, apsolutnu silu bez presedana u ovom vijeku“, rekao je Kim.

Raketu Hwasong-17 nazvao je „najjačim strateškim oružjem na svijetu“, dodavši da ona pokazuje odlučnost Sjeverne Koreje i njenu sposobnost da izgradi najmoćniju vojsku na svijetu.

Sjevernokorejski naučnici ostvarili su „znatan napredak u razvoju tehnologije izgradnje nuklearnih glava na balističkim raketama“, rekao je Kim ne iznoseći pojedinosti.

Pozirajući za slikanje sa naučnicima, inženjerima, oficirima i drugima uključenim u testiranje, sjevernokorejski vođa rekao je da očekuje da nastave nevjerovatnom brzinom da šire nuklearno oružje za odvraćanje.

Lansiranje rakete koja može da dosegne njihovu teritoriju, podstaknula je Sjedinjene Države da zatraže predsjedničku izjavu Savjeta bezbjednosti UN i prozove Sjevernu Koreju za testiranje raketa koje su zabranjene rezolucijama Savjeta bezbjednosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve