Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Marsela najavila postavljanje još jednog podvodnog kabla između Italije i Crne Gore

Marsela je iskazala zainteresovanost za izgradnju objekata iz obnovljivih izvora energije i najavila postavljanje još jednog podvodnog elektro kabla između Italije i Crne Gore

Ambasadorka Italije u Crnoj Gori Andreina Marsela iskazala je zainteresovanost za izgradnju objekata iz obnovljivih izvora energije i najavila postavljanje još jednog podvodnog elektro kabla između Italije i Crne Gore.

Marsela se sastala sa predsjednikom Partije penzionera, invalida i restitucije PIR, Momom Joksimovićem koji joj je čestitao na postavljenju za ambasadora Italije u Crnoj Gori i poželio joj prijatan i ugodan boravak u prijateljskoj Crnoj Gori.

”Joksimović je ukazao na tešku ekonomsku situaciju u kojoj se Crna Gora nalazi, na veoma težak položaj najbrojnije staleške populacije penzionera, kao i na težak finansijski položaj Fonda PIO, koji bez pomoći Vlade Crne Gore ne bi mogao da se samofinansira. Ukazao je i na probleme Crne Gore sa javnim finansijama, kao i da veliki broj građana Crne Gore pa i djece živi na ivici egzistencije, gladi i siromaštva”, saopšteno je iz PIR-a.

Joksimović je ukazao i na velike mnogućnosti ulaganja stranog kapitala u kapitalne objekte u Crnoj Gori kao što je izgradnja električnih objekata iz obnovljivih izvora više hidrocentrala. Istakao je da vodni potencijal u Crnoj Gori nije ni 17 odsto iskorišćen, dok je u Evropi 80 odsto.

S obzirom na istorijske prijateljske odnose dvije zemlje, Joksimović je izrazio očekivanje da će Italija pokazati interes za kapitalna ulaganja od obostranog interesa.

”Izgradnjom nekoliko hidroelektrana i prodaja električne energije prijateljskoj Italiji, Crna Gora bi značajno poboljšala javne finansije na duži vremenski period”, ocijenio je Joksimović.

Marsela je istakla da, za sada, Italija nije zainteresovana za izgradnju termoelktrane u Maoču koja ima rezerve uglja za proizvodnju električne energije za narednih 80 godina, ili drugog bloka u TE Pljevlja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve