Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Sjeverna Makedonija kupuje francuski sistem protivvazdušne odbrane

Istakla je da je nabavka tog sistema komplementarna s cjelokupnim sistemom odbrane, dodavši da bezbjednost Sjeverne Makedonije, kao članice NATO, garantuju savezničke vazduhoplovne snage

Ministarka odbrane Sjeverne Makedonije Slavjanka Petrovska najavila je da će od Francuske biti nabavljen savremen sistem protivvazdušne odbrane (PVO).

Ona je na sjednici skupštinske Komisije za odbranu i bezbjednost rekla da se radi o višegodišnjoj nabavci PVO sistema za dejstvo na malim visinama.

Petrovska je najavila da će Ministarstvo odbrane Sjeverne Makedonije uskoro zaključiti ugovor s Ministarstvom odbrane Francuske i da će tada javnost biti detaljnije obaviještena o vrsti vojne opreme i dinamici isporuke.

„Riječ je o unapređenju sistema borbene gotovosti Armije u pravcu ostvarivanja osnovnog zadatka – odbrane nezavisnosti i teritorijalnog integriteta i suvereniteta države. Zbog toga pristupamo nabavci savremenog sistema protivvazdušne odbrane, o čemu ćemo zaključiti ugovor sa Ministarstvom odbrane Francuske“, rekla je Petrovska.

Istakla je da je nabavka tog sistema komplementarna s cjelokupnim sistemom odbrane, dodavši da bezbjednost Sjeverne Makedonije, kao članice NATO, garantuju savezničke vazduhoplovne snage.

U protekle dvije decenije nije bilo nabavke sistema protivvazdušne odbrane, prenijelo je Ministarsvo odbrane (mod.gov.mk).

Makedonski portal „Sakam da kažam“ (sdk.mk) piše da će biti kupljen francuski sistem PVO na malim visinama „Mistral“, koji je Srbija nabavila prije tri godine i da je tada predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je kupljeno takvih 18 sistema sa 50 raketa.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve