Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Gutereš pozvao na bezbjedan i dostojanstven povratak izbjeglica u Nigeriju

Generalni sekretar UN, koji je u utorak popodne stigao u Majduguri, u državi Born, centar džihadističke pobune, dao je izjavu nakon posjete izbegličkom kampu

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na „bezbjedan“ i „dostojanstven“ povratak raseljenih osoba u Nigeriju tokom posjete sjeveroistoku zemlje, gdje već deset godina traje pobuna džihadista.

„Rješenje je da se stvore bezbjedni uslovi, uslovi za razvoj kako bi se mogli bezbjedno i dostojanstveno vratiti kući“, rekao je Gutereš na konferenciji za novinare.

Generalni sekretar UN, koji je u utorak popodne stigao u Majduguri, u državi Born, centar džihadističke pobune, dao je izjavu nakon posjete izbegličkom kampu.

Odgovarajući na pitanje novinara, Gutereš je rekao: „Naravno da uslovi u izbjegličkom naselju (…) nijesu dobri. Bio sam Visoki komesar za izbjeglice. Nikada nisam vidio izbeglički kamp u kojem bih želio da živim sa svojom porodicom“.

„Zbog toga radimo ono što treba da uradimo u smislu humanitarne pomoći ovim kampovima“, vodeći računa o razvoju i bezbjednosti, dodao je on.

Generalni sekretar UN je, bez pratnje novinara, posjetio kamp za prevaspitavanje bivših boraca džihadista. On se založio za “povratak u društvo onih koji su u trenutku očaja postali teroristi i koji sada žele da budu građani” koji će se zalagati za mir.

Prije odlaska u Nigeriju, Gutereš je tokom jutra posjetio izbjeglice i raseljena lica u zapadnom Nigeru. Obilazak tog dijela Afrike trebalo bi da se završi u srijedu.

Krajem marta, više od 4.000 Nigerijaca koji su pobjegli od nasilja Islamske države i džihadističkih grupa Boko Haram vratilo se kući uprkos nebezbjednosti.

Džihadistička pobuna koja je izbila na sjeveroistoku 2009. godine ubila je više od 40.000 ljudi i raseljavala 2,2 miliona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve