Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Božović naložio dekanici Filološkog fakulteta da poništi konkurs: Jovović otpušta doktore nauka, a zapošljava studente

''Cijeneći da odluka rektora u predmetnom postupku nije donijeta, to je raspisivanje konkursa preuranjeno, a time i nezakonito pa se ovim aktom obustavlja od izvršenja odluka dekanice Filološkog fakulteta o raspisivanju predmetnog konkursa'', napisao je rektor Božović u dopisu upućenom dekanici Jovović.

Rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović naložio je juče dekanici Fililoškog fakulteta Tatjani Jovović da bez odlaganja poništi konkurs koji je ona raspisala 13. oktobra jer je nezakonit. Tim konkursom su se tražila dva saradnika za engleski jezik i jedan za srpski jezik, piše Pobjeda.

Novi konkurs, a stari još nije završen

Međutim, rektor je ustanovio da nije okončan konkurs za izbor saradnika koji je raspisan 8. septembra te da se novi nije mogao raspisati. Prema informacijama Pobjede, dekanica Jovović je samovoljno raspisala novi konkurs iako prethodni nije završen jer su dokumenta još uvijek u razmatranju.

U dokumentu, nalogu koji je rektor Božović poslao dekanici Jovović, a u koji je Pobjeda imala uvid, piše da je „još uvijek u toku postupak razmatranja dokumentacije o ispunjenosti uslova za davanje saglasnosti za zaključenje ugovora o radu sa izabranim saradnicima po odluci dekanice Filološkog fakulteta od 8. 10. 2021“.

“Cijeneći da odluka rektora u predmetnom postupku nije donijeta, to je raspisivanje konkursa preuranjeno, a time i nezakonito pa se ovim aktom obustavlja od izvršenja odluka dekanice Filološkog fakulteta o raspisivanju predmetnog konkursa”, napisao je rektor Božović u dopisu upućenom dekanici Jovović.

Kolege protiv odluka

Pored naloga rektora, juče su na problematične odluke i upravljanje Filološkim fakultetom dekanice Tatjane Jovović reagovali i saradnici i profesori sa te univerzitetske jedinice. Oko 50 zaposlenih je u saopštenju dostavljenom Pobjedi kazalo da Jovović planira da, umjesto produžetka ugovora sa saradnicima koji su stekli zvanje doktora nauka na Filološkom fakultetu u Nikšiću, zaposli studente master studija (petogodišnje diplomske studije).

“Poznato je da studenti koji ne završe master studije, tj. ne diplomiraju, ne mogu da rade ni u osnovnim i srednjim školama. S druge strane, kolege saradnici kojima ističe ugovor od pet godina u statusu saradnika sa doktoratom imaju i formalne uslove za izbor u akademsko zvanje docenta. Do izbora u zvanje za ove kandidate nije došlo isključivo zbog pogrešnog vođenja politike prethodne uprave Univerziteta Crne Gore, koja nije bila voljna da omogući uslove za napredovanje, a samim tim i nastavak radnog angažovanja na UCG-“, napisali su zaposleni na Filološkom.

Oni su objasnili da su se saradnici u nastavi sa doktoratom kojima ističe peta godina ugovora o radu, nakon saznanja da će ostati bez posla, obratili Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Čuvanje doktora

Ministarstvo je u odgovoru, koje je proslijedilo i Rektoratu, kazalo da u zakonu ne postoji zabrana da se sa istim licem ugovor može ponovo sklopiti uz preporuku da se sačuvaju saradnici sa doktoratom kao vrijedan kadar. Ministarstvo je obavijestilo i da je u toku izrada novog zakona o visokom obrazovanju kojim će se preciznije regulisati mogućnost sklapanja novog ugovora o radu za ovu kategoriju zaposlenih.

Pozivajući se na mišljenje Ministarstva, dopis sa istom preporukom uputio je i rektor svim dekanima fakulteta UCG u junu 2021. godine.

Konkurs za izbor saradnika u nastavi na Filološkom fakultetu objavljen je tek 8. septembra uoči početka akademske godine, iako je prema zakonu trebalo da bude raspisan tri mjeseca prije njenog početka.

“Nejasno je zašto dekanica Tatjana Jovović, uprkos tumačenju i preporukama iz MPNKS i Rektorata UCG, uporno odbija da doktorima nauka kojima ističe peta godina ugovora taj ugovor produži. Umjesto obrazloženja svoje odluke da pet doktora nauka i pored zavidnih referenci i pokazanih radnih sposobnosti treba da napusti Filološki fakultet, dekanica je, zajedno sa pojedinim profesorima, putem zvanične korespondencije, ohrabrivala studente master studija da se prijave na konkurs za saradnike”, napisali su u dopisu Pobjedi zaposleni na Filološkom fakultetu.

Paradoksalna konkurencija

Na Vijeću Filološkog fakulteta su oštro reagovali na odluke dekanice Jovović, smatrajući da studenti koji još nemaju ni diplomu nikako ne mogu biti konkurencija doktorima nauka sa deset ili petnaest godina iskustva u nastavi i nauci.

Pojedini profesori su tada ukazali i na paradoksalnu situaciju u kojoj se našao Fakultet da za saradnike treba da dobiju studente koji treba da drže vježbe iz predmeta koje ni sami nijesu položili.

“Pored saradnika sa doktoratom, dekanica je odlučila da prekine radni odnos i sa tri saradnice koje je od trenutka odbrane doktorske disertacije dijelilo samo nekoliko dana ili maksimalno par mjeseci. U jednom takvom slučaju, doktorska disertacija je odbranjena samo jedan dan nakon isteka konkursa, ali se ta okolnost nije uzimala u obzir. U preostala dva slučaja nije bila od pomoći ni priložena dokumentacija o ozbiljnoj bolesti u jednom slučaju i porodiljskom odsustvu u drugom, koji su preostale dvije koleginice prirodno usporili u pravovremenom ispunjavanju obaveza”, napisali su profesori i saradnici sa Filološkog.

Na sjednici Vijeća održanoj 24. septembra odlučeno je da se svi ovi saradnici moraju zadržati.

Ipak, zaposleni su kazali da su saznali da su odluke koje je donijela dekanica Jovović poslate Rektoratu prije dva dana i direktno su protiv odluka donesenih na Vijeću, iako u Statutu UCG član 104 stoji: „Na osnovu izvještaja komisije i mišljenja Vijeća, odluku o izboru saradnika donosi dekan, odnosno direktor“. Za to vrijeme, postojeći ugovori o radu polako ističu.

“Dekanica Jovović je grubo preinačila i izvještaje komisija i mišljenje Vijeća i donijela odluke koje su u suprotnosti sa onima koje su donesene na sjednici Vijeća održanoj 24. 9. 2021. godine. Takođe, vršila je pritisak na članove komisija koje su pisale izvještaj o kandidatima tako što ih je upućivala na poštovanje jednostranog tumačenja zakonskih smjernica i pravila. Optužujući komisije za pristrasnost i subjektivnost, dekanica Jovović je propustila da pomene da je na SP za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti Vijeće skrenulo pažnju da je Komisija u sukobu interesa i da su jednoj kandidatkinji sakrivene reference. Istovremeno, ona je mentor kandidatkinji čiji je izbor predložila, čime se jasno saglasila sa manipulacijom ovog izvještaja i sakrivanjem referenci u izvještaju Komisije”, napisali su profesori i saradnici Filološkog fakulteta.

Konkurs za dekana

Konkurs za izbor novog dekana Filološkog fakulteta je raspisan 21. septembra.

Izvor Pobjede je kazao da se na insistiranje i molbu članova Vijeća na konkurs javila prof. dr Vesna Vukićević Janković za koju se vjeruje da će, ukoliko se izabere za novog dekana, stati na put neetičnosti i nelogičnostima kojima sadašnja dekanica pokušava da uruši Filološki fakultet.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve