Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Kada država žmuri na jedno, a lokalna vlast na oba oka

Nakon svega par dana od incidenta sa tvrđavom Arza, ministar finansija i socijalnog staranja, zajedno sa još jednim ministrom, boravio je u radnoj posjeti opštini Kotor, a čijem sastanku su prisustvovali predsjednici tri bokeška grada i opštine Budva. Na tom sastanku, barem u zvaničnom dijelu, nije ni bilo pomena o namjeri Vlade da ''sačuva'' kulturno istorijska dobra naše države, a da ne pominjemo o tome da ih vrati u vlasništvo države od pojedinih uzurpatora lokalnih funkcionera, navodi se u pismu Grupe građana

Grupa građana obratila se pismom povodom spornog transparenta koji se ranije pojavio na tvrđavi Arza.

Pismo Grupe građana prenosimo u cjelosti

U avgustu mjesecu imali smo priliku da svjedočimo komediji pojedinih članova Vlade kada su izjavili da se niko ne javlja na broj telefona koji je bio ispisan na transparentu tvrđave Arza na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica.

Naime, ne ulazimo u autentičnost navedenog transparenta i ozbiljnost postavke istog, već želimo da ukažemo na „slabovidost“ pojedinih članova Vlade kada ne vide kršenje Zakona određenih kolega ili politički podobnih subjekata, iako pokrivaju ne tako bezazlene funkcije, doduše na lokalnom nivou.

Nakon svega par dana od incidenta sa tvrđavom Arza, ministar finansija i socijalnog staranja, zajedno sa još jednim ministrom, boravio je u radnoj posjeti opštini Kotor, a čijem sastanku su prisustvovali predsjednici tri bokeška grada i opštine Budva. Na tom sastanku, barem u zvaničnom dijelu, nije ni bilo pomena o namjeri Vlade da „sačuva“ kulturno istorijska dobra naše države, a da ne pominjemo o tome da ih vrati u vlasništvo države od pojedinih uzurpatora lokalnih funkcionera.

Kada je izjavio da bi „država trebala da preuzme ovakva kulturna bogatstva i da ih valorizuje kako treba“, sigurni smo da je mislio na tvrđavu Arza, ali nije ni bio svjestan činjenice da su pojedine slične tvrđave uzurpirane od strane porodica određenih tivatskih funkcionera, a lokalna vlast vješto ćuti o tome.

Jedno od takvih utvrđenja je austrougarska vojna stražarnica koja se nalazi u naselju Podkuk i uzurpirana je od strane porodice potpredsjednika opštine Tivat , dugi niz godina . Tvrđavu je od Izviđačkog odreda odnosno od samog sebe jer je bio predsjednik tog odreda otkupio otac potpredsjednika Opštine za bizarni iznos Takvo utvrđenje pretvorio u stambeni prostor sa eloksir bravarijom No ovim predmetom će se baviti Specijalno državno tužilaštvo koje potpredsjednik proteklih mjeseci često priziva.

Ovog puta će pokucati i na vrata njegove porodice. I ovo je jedan od primjera kada ministar finansija i socijalnog staranja, kao u slučaju sa tvrđavom Arza, treba da pokaže svoju ozbiljnost i nultu toleranciju prema onima koji devastiraju državna kulturna dobra. O „časti i odgovornosti“ potpredsjednika opštine Tivat, mi Tivćani, već dosta znamo, ali smo očekivali da će jedan „veliki i stručan“ ministar pokazati odlučnost ministarstva da nikome ne prašta zloupotrebu državnih resursa, pogotovo kada su u pitanju kulturno istorijska dobra Boke kotorske i Crne Gore.

A za pomen je naravno i Bokeški forum koje se usudio da komentariše i udijeli savjete o tome kako bi država trebala da sačuva pomenuta kulturno istorijska dobra, a da se pritom njegovi članovi ne postide što upravo oni čine lokalnu vlast u Tivtu: u opštini gdje se direktno i višegodišnje uzurpira jedno takvo utvrđenje od strane političkog istomišljenika.

Ali, gle čuda – ne vide ga, jer dok država žmuri na jedno, kolege iz lokalne vlasti Tivta žmure na oba oka. Ali zato u kontinuitetu dijele moralne lekcije i ističu svoje poštenje. Časno i odgovorno nema što.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve