Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Fotografima omogućiti prisustvo bitnim događajima poput prijema vrha policije

Samo zajednički možemo spriječiti da naša medijska scena ne poklekne pred najezdom senzacionalizma i dezinformacija koji se prelivaju iz okruženja i da sačuvamo istinu, ma kako ona znala da bude neprijatna - naglašeno je u apelu

Novinski fotografi iz Crne Gore apelovali su na Vladu da prestane sa praksom kojom im se onemogućava da prate događaje od značaja u njenoj organizaciji, ali i drugih subjekata koji se finansiraju iz budžeta.

Povod za ovaj apel bio je događaj u Vili Gorica od prije dva dana kada je premijer Zdravko Krivokapić primio pripadnike bezbjednosnog sektora kako bi im odao priznanje i zahvalio na, kako je saopšteno iz Vlade, požrtvovanosti i profesionalizmu koji su pokazali tokom protesta na Cetinju.

– Saopštenje za javnost Službe za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore (dostavljeno sa e-mail adrese [email protected]) od 7. septembra 2021. u 21:31 naslovljeno “SAOPŠTENJE – Premijer Krivokapić pripadnicima bezbjednosnog sektora: Osvjetlali ste obraz CG” je još jednom pokazalo koliko je pogrešna ustanovljena praksa da se novinskim fotografima i TV snimateljima onemogućava praćenje događaja od značaja koje organizuje Vlada, ali i drugi subjekti koji se finansiraju iz budžeta. U samom saopštenju kao i vizualima koji ga prate postavljenim na sugerisanoj adresi sa prijema pripadnika bezbjednosnog sektora medijima su dostavljene fotografije i precizno odabrani kadrovi, na kojima nema potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina, a čije aktivnosti su u poslednjim danima bili u žiži i time su mediji i javnost uskraćeni za potpunu informaciju o samom događaju – navedeno je u apelu koji potpisuje 16 novinskih fotografa.

Oni napominju da nema ništa sporno da Vlada angažuje raznorazne marketinške agencije i/ili formiraju i koriste svoje PR službe sve dok je njima omogućen pristup jer je to, ističu, jedini način da javnost neselektivno bude informisana pravovremeno, nepristrasno, profesionalno i na etički ispravan način, o aktivnostima onih koji se finansiraju iz džepova građana.

– Ovakva praksa, pored ostalih, značajno utiče na negativne indekse slobode medija u Crnoj Gori i ako nam je svima istinski stalo da se oni promijene na bolje neophodno je da, makar državne institucije, omoguće nesmetan rad novinskim fotografima i TV snimateljima. Samo zajednički možemo spriječiti da naša medijska scena ne poklekne pred najezdom senzacionalizma i dezinformacija koji se prelivaju iz okruženja i da sačuvamo istinu, ma kako ona znala da bude neprijatna – naglašeno je u apelu.

Apeluju da se sa ovakvom praksom što hitnije prekine i da im se omogući da obavljaju posao koji je jedan od postulata demokratije.

Novinski fotografi:

1. Boris Pejović

2.Stevo Vasiljević

3. Risto Božović

4. Ivan Petrović

5. Dobrilo Malidžan

6. Luka Zeković

7. Savo Prelević

8. Filip Filipović

9. Dragan Mijatović

10. Iva Mandić

11. Dejan Lopičić

12. Srđan Boljević

13. Mara Babović

14. Lazar Ružić

15. Nenad Mandić

16. Miloš Vujović

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve