Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Navaljni na godišnjicu trovanja pozvao svjetske lidere na odlučniju borbu protiv korupcije

Zatvoreni ruski opozicionar Aleksej Navaljni obilježio je danas godišnjicu svog trovanja pozivom svjetskim liderima da posvete više pažnje borbi protiv korupcije i da se pozabave tajkunima bliskim predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu

Zatvoreni ruski opozicionar Aleksej Navaljni obilježio je danas godišnjicu svog trovanja pozivom svjetskim liderima da posvete više pažnje borbi protiv korupcije i da se pozabave tajkunima bliskim predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

U članku koji su objavila tri poznata evropska lista, Navaljni je kritikovao lidere zapadnih zemalja zbog toga što su borbu protiv korupcije stavili u drugi plan, ocijenivši da podmićivanje ima ključnu ulogu u neuspjehu određenih politika, uključujući Irak i Avganistan.

„Činjenica je da je Zapad propustio da uoči sveprisutnu korupciju u Avganistanu koja je bila najvažniji faktor u pobjedi talibana“, naveo je Navaljni.

U članku, danas objavljenom u britanskom Gardijanu, njemačkom Frankfurter algemajne cajtungu i francuskom Mondu, Navaljni je korupciju nazvao univerzalnom osnovom za cvetanje nove autoritarnosti širom svijeta, od Rusije do Eritreje, od Mjanmara do Venecuele.

Vodeći ruski opozicionar je pozvao svjetske lidere da pokažu snažniju političku volju u praćenju finansijskih tragova iz Rusije i drugih korupcijom pogođenih zemalja i da se odlučnije bore protiv korumpiranih zvaničnika.

Navaljni, najpoznatiji kritičar Putina, uhapšen je 17. januara, odmah pošto se vratio u Rusiju iz Njemačke gdje se pet mjeseci oporavljao od trovanja sovjetskim nervnim agensom za koje on optužuje Kremlj. Ruske vlasti odbacuju te tvrdnje i dovode u pitanje i samo njegovo trovanje, koje je potvrdilo nekoliko evropskih laboratorija.

Moskovski sud je u februaru osudio Navaljnog na dvije i po godine zatvora, preinačivši mu uslovnu kaznu iz 2014. godine u zatvorsku, jer se nije na vrijeme javio nadležnom organu, u vrijeme dok se u Njemačkoj oporavljao od trovanja. Osuđujuću presudu za prevaru iz 2014. godine Navaljni ocjenjuje kao politički motivisanu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve