Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Motor sa ”embraera” biće skinut do kraja sedmice

Skidanje motora, koji je posljednje tri godine iznajmljivao Montenegro erlajnz (MA), tražio je GECAS jer mu za njegovu zakupninu od decembra prošle godine duguju 354.845 dolara

Motor američko-irske kompanije GECAS, koji se nalazi na jednom od aviona u vlasništvu To Montenegra, biće skinut krajem ove sedmice, saopšteno je Pobjedi iz nacionalne avio-kompanije.

Skidanje motora, koji je posljednje tri godine iznajmljivao Montenegro erlajnz (MA), tražio je GECAS jer mu za njegovu zakupninu od decembra prošle godine duguju 354.845 dolara.

Motor je instaliran na ,,embraeru 195“ registarskih oznaka 40-AOB, koji je od februara u vlasništvu To Montenegra, ali zbog problema sa motorima već mjesecima nije operativan.

“Insistirali smo da se što prije demontira ovaj motor, kako bismo instalirali naše i krenuli sa letovima. Kako vam je poznato, imamo sve više zahtjeva putnika za novim letovima i destinacijama, tako da smo veoma zainteresovan da što prije završimo ovaj proces”, rečeno je Pobjedi u To Montenegru.

Ne zna se ko će platiti dug

Motor GECAS-a je 2018. zakupio MA i za njega je dnevno plaćao 2.300 dolara. Od 1. decembra prošle godine zakupnina nije plaćana, a avioni nacionalne avio-kompanije prizemljeni su mjesec kasnije, dok je 28. aprila u MA uveden stečaj.

Pobjeda je ranije objavila da je GECAS 28. maja dostavio Privrednom sudu zahtjev za priznavanje 354.845 dolara potraživanja od MA za zakup motora.

“Stečajni povjerilac ima pravo da potražuje 197.800 dolara za zaostale zakupnine do 28. aprila, 69.000 dolara za zakup od 28. aprila do 28. maja, 2.000 dolara za osiguranje, 15.945 eura za kašnjenje sa plaćanjem kamate i 70.000 eura za očekivane troškove povraćaja motora. Navedeni iznosi su obračunati zaključno sa 28. majom i povećaće se za 2.300 dolara za svaki dan za koji motor ne bude vraćen stečajnom povjeriocu i dok bude u nezakonitom posjedu stečajnog dužnika”, naveo je u zahtjevu GECAS.

Njihova potraživanja odbio je stečajni upravnik Saša Zejak, navodeći da od 17. februara, kada je avion kupio To Montenegro, MA nema kontrolu nad motorom. U međuvremenu, iz To Montenegra je saopšteno da oni neće platiti dug za zakup, jer nema pravne osnove za to.

Prethodno je izvršni direktor To Montenegra Predrag Todorović tražio od stečajne uprave MA da odredi tehničko lice koje će koordinisati reisporuku motora GECAS-u, što Zejak nije prihvatio.

Stečajna uprava nakon toga je ponudila To Montenegru na korišćenje hangar na aerodromu u Podgorici za skidanje motora, ali dogovor nije postignut. Zbog toga su inženjeri GECAS-a, prema tvrdnjama stečajne uprave, motor skidali na otvorenom.

Nabavili nove motore

Na avionu 40-AOB fali još jedan motor, koji je takođe MA iznajmljivao, ali je njegov vlasnik došao po njega nakon što je flota prizemljena 26. decembra 2020. godine.

U To Montenegru tvrde da su već nabavili dva motora koja će postaviti u avion.

“Prema trenutnim procjenama, instalacija tih motora je planirana iduće sedmice i prve letove očekujemo u drugoj polovini jula”, precizirali su u To Montenegru.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve