Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Ibrahimović: Usvajanje Rezolucije signal da nismo skrenuli sa pravog puta

''Ovim ćemo pokazati pijetet prema žrtvama i njihovim porodicaima, ograditi se od ratnih zločinaca ali i pokazati da je naša budućnost u Evropskoj uniji i dobrosusjedskim odnosima''

Usvajanje Rezolucije o Srebrenici je signal da nismo skrenuli sa puta, saopštio je za Novu M predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović.

Usvojena je Rezolucija o Srebrenici, iako prethodno nije dobila pozitvino mišljenje Odbora za ljudska prava. Imali smo prethodnih dana veličanje Ratka Mladića kao heroja. Vaš komentar na to i vjerujete li da će Rezolucija pomoći da se to zaustavi?

Ibrahimović: Jedan od povoda podnošenja ovog teksta Rezolucije o Srebrenici je da napokon ona većinska Crna Gora kaže jasno sa najviših institucija kao što je Parlament Crne Gore da to nije glas građana Crn Gore. Ono što je važno reći je da je sinoć iz Parlamenta jasno rečeno šta građani misle o genocidu u Srebenici i presuđenim ratnim zločincima …Ovo je samo kruna onoga štio su građani 30. avgusta i rekli. Ovdje nema pobjednika i pobjeđenih, ovdje je pobjedila istina i pravda. Vjerujem dan je ovo dobra poruka da se ovo više nikad neće ponoviti i ovo je jedini put za suočavanje s prošlošću bez čega nema ni pomirenja u regionu.

Upravo zbog spornih izjava o Srebrenici sinoć je smijenjen i ministar Leposavić. Mislite li da u vlasti više nema ljudi sa identičnim stavom? Sam je kazao da je neformalno dobijao podršku no da su se u javnosti ogradili?

Ibrahimović: Sinoć je sve jasno. Jasno je da je Crna Gora smogla snage da kaže jasno da za evropski put ne može jedan predstavnik Vlade jedne države koja je lider u regionu da negira evropske vrijednosti. Ne može da jasno kaže u Parlamentu da ne priznaje odluke Međunarodnog suda. Tako da mislim da i oni koji su imalo sumnjali u redovima trenutne vlasti posle sinoćnjeg glasanja su se jasno stavili na stranu evropskog puta u Crnoj Gori i to je još jedan dobar signal jer je Vlada decidno rekla da je beskopromisno za evropski put naše države.

Iako nisu bas svi podržali Rezoluciju o Srebrenici, Ibrahimović kaže da je većinski glas bio na pravoj strani, a vjeruje da će vremenom i drugi znati šta da čine. Osvrnuo se i na krizu vlasti.

“Ko imalo može da čita vrlo je jasno da smo blizu puta, na kraju krajeva, možda i jedne nove vlade i ne da sam sada srećan zbog toga ali je Bošnjačka stranka krajem prošle godine rekla da treba da poslušamo glas građana i da damo podršku manjinskoj vladi koju bi predvodile Demokrate, URA, sa manjisnkim partijama i gdje bi imali podršku i DF i DPS-a i da bi to bila dobra poruka svijetu i građanima da možemo zajedno ipak da predstavimo interes građana, a ne politčke interese”, istakao je Ibrahimović.

Vjeruje da će Rezolucija o Srebrenici uticati i na rastući nacionalizam u Crnoj Gori.

“Mi smo prepoznali rast etničke distance i nacionalizma i želčjeli smo da prvi krenemo i ovo je prilika da se zahvlaimo DPS, SD, SDP, Albanskoj listi, Albanskoj kolaiciji, Liberalnoj partiji što su nam pomogli da napravimo tekst i da zajedno upozorimo društvo da ovo što se dešava od 30. avgusta ne donosi dobro društvu”, kazao je Ibrahimović.

A ovim ćemo, zaključuje predsjednik BS, pokazati pijetet prema žrtvama i njihovim porodicaima, ograditi se od ratnih zločinaca ali i pokazati da je naša budućnost u Evropskoj uniji i dobrosusjedskim odnosima.

IzvorNova M

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve