Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Italijanski ambasador: Kada su u pitanju reforme uzeti u obzir evropske standarde i da budu usaglašene sa mišljenjem Venecijanske komisije

Zelioli je naglasio značaj parlamentarne diplomatije i bilateralnih odnosa Crne Gore i Italije, istučući brojne oblasti u kojima postoji potencijal za intenziviranje saradnje

Ambasador Italije Luka Zelioli izjavio je da je ta zemlja podržala i da će i podržavati evropsku perspektivu Crne Gore, ali je takođe istakao da je potrebno da se, kada su u pitanju reforme, posebno u oblasti vladavine prava, uzmu u obzir evropski standardi i, ukoliko se to traži, da budu usaglašene sa mišljenjem Venecijanske komisije. On se danas sastao sa poslanicom DF-a Jovankom Bogavac, saopšteno je iz Skupštine.

Bogavac je istakla da je težnja ka evropskoj perspektivi nove parlamentarne većine nesporna, potvrdivši opredijeljenost evropskim vrijednostima i aspiracije ka članstvu u EU.

Ona je, dodaje se u saopštenju, iskazala uvjerenje da će tradicionalno dobra saradnja dvije prijateljske zemlje biti dodatno osnažena komunikacijom u okviru multilateralnih mehanizama.

Zelioli je naglasio značaj parlamentarne diplomatije i bilateralnih odnosa Crne Gore i Italije, istučući brojne oblasti u kojima postoji potencijal za intenziviranje saradnje.

“Takođe, ambasador je istakao da je Italija bila uz Crnu Goru u borbi protiv pandemije koronavirusa, navodeći primjer kovid centra na Starom aerodormu koji je modernizovan i uz podršku Italije”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da treba povećati interesovanje italijanskih investitora za Crnu Goru, posebno u oblasti turizma.

Oni su izrazili obostrano očekivanje da će uskoro nakon situacije sa pandemijom koronavirusa, biti moguće nastaviti jačanje bilateralnih odnosa, imajući u vidu pređašnju intenzivnu bilateralnu saradnju.

Bogavac je kazala da prostor za napredak saradnje vidi naročito kada su u pitanju oblasti turizma, energetike i izvoza hrane.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve