Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

SZO: Vakcinacija polovine stanovništva značajno smanjuje broj zaraženih

Vrhunski naučnici Svjetske zdravstvene organizacije ističu da postoje dokazi da vakcinacija protiv COVID-a 19 smanjuje prenos bolesti

Naučnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ističu da postoje dokazi da vakcinacija protiv COVID-a 19 smanjuje prenos bolesti, a da vakcinaciju oko polovine stanovništva zemlje prate “značajna smanjenja” u broju zaraženih.

Doktor Soumya Swaminathan, glavni naučnik WHO-a, rekao je da su se takvi dokazi o stopama pokrivenosti pojavili čak i kad je njegov kolega iz WHO-a izrazio žaljenje kako zemlje koje nemaju pristup vakcinama zaostaju i suočavaju se sa sve većim stopama hospitalizacije, prenosi Fena.

WHO je više puta izrazio zabrinutost zbog nedostatka jednakosti u pristupu vakcinama s obzirom na to da su mnoge bogate zemlje mogle da ih dobiju, a mnoge siromašnije zemlje dobijaju malo doza ili skoro nikako.

Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica za COVID-a 19 pri WHO, takođe je ukazala na neke “znakove koji ukazuju na to da vakcinacija smanjuje prenos” – čak i ako studije o tom pitanju još uvijek nisu završene.

Globalni oporavak

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je ranije Grupu Sedam (G7) da finansira globalni oporavak od COVID-a 19, upozoravajući da se kriza širom svijeta ne može riješiti ako najrazvijenije zemlje ne pojačaju svoje akcije.

WHO je poručio da Grupa G7, koju čine Britanija, SAD, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Japan ima mogućnost da finansira vakcine, testove i protokole liječenja potrebne za pobjedu nad pandemijom, prenosi Tanjug Guardian.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je zemlje G7 da preduzmu odlučne mjere na svom Samitu od 11. do 13. juna, čiji je domaćin britanski premijer Boris Johnson.

“Zemlje G7 su svjetski ekonomski i politički lideri. Takođe su dom mnogih svjetskih proizvođača vakcina, a krizu vakcina možemo da riješimo samo uz pomoć rukovodstava ovih zemalja”, rekao je Tedros na konferenciji za novinare.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve