Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Štajnmajer: Znam da Njemačka prolazi kroz krizu povjerenja

Njemački predsjednik rekao je da je zemlja prešla od samozadovoljstva zbog nižih stopa infekcije u ranim fazama pandemije, do pretjeranog pesimizma danas

Pred drugi Uskrs uz pandemijske restrikcije i nezadovoljstvo odgovorom vlade na tu krizu, predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer upozorava da njegova zemlja prolazi kroz “krizu poverenja” i traži da se narod “okupi”.

Štajnmajer je priznao da je „bilo grešaka“ s testiranjem, digitalnih rješenjima i vakcinacijom.

„Poverenje u demokratiji oslanja se na vrlo krhko razumijevanje građana i države – ‘vi državo uradite vaš dio, ja građanim radim svoj’ „, rekao je Štajnmajer i dodao da zna da „građani rade svoj dio“ u ovoj „istorijskoj krizi“, da su učinili mnogo i odrekli se mnogo čega, te i od vlade očekuje da se „sabere“.

Njemački predsjednik rekao je da je zemlja prešla od samozadovoljstva zbog nižih stopa infekcije u ranim fazama pandemije, do pretjeranog pesimizma danas.

Pozvao je građane da se „okupe“ i da ostave po strani „stalnu ljutnju“ prema drugima i vlastima.

Rekao je da će isporuka vakcina znatno pojačati narednih nedjelja, da EU proširuje kapacitete proizvodnje i da će, pored velikih centara za vakcinisanje, taj posao obavljati više ljekara opšte prakse.

„Istina je da nismo šampion u svijetu, ali nismo ni neuspješni“, rekao je Štajnmajer.

Njemačka, kao i EU u cjelini, kaska za SAD i Velikom Britanijom po brzini vakcinisanja zbog sporije nabavke vakcina i žalbi na pretjeranu birokratiju.

Ankete pokazuju pad podrške konzervativnoj stranci kancelarke Angele Merkel pred opšte izbore 26. septembra na kojima se Merkel neće kandidovati za peti mandat.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve