Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Četiri i po godine od osnivanja: Demokrate konačno priznale da podržavaju Mitropoliju crnogorsko primorsku

U današnjem saopštenju Demokrata, stoji tvrdnja da država namjerava da otima vjerske objekte, što je do sada nebrojeno puta saopštavano i iz Mitropolije crnogorsko primorske

Demokratska Crna Gora danas je i zvanično javnosti saopštila svoj stav o vjerskom pitanju. Nakon što je prošle sedmice Vlada usvojila inovirani Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica stranka Alekse Bečića se danas oglasila saopštenjem u kome tvrde da ovaj zakon nije prihvatljiv ni za jednu crkvu ili vjersku zajednicu u Crnoj Gori.

foto Arhiva

Poznato je da tokom javne rasprave o predloženom zakonu najviše primjedbi stiglo iz Mitropolije crnogorsko primorske, te da su ostale vjerske zajednice imale zanemarljiv proj prigovora. Te time tvrdnja Demokrata da Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica nije tačna. Aleksa Bečić nikad, i pored brojnih prozivki i više od četiri i po godine od osnivanja, nije javnosti saopštio svoj stav o vjerskom pitanju u Crnoj Gori. Ali nakon današnjeg saopštenja potvrđeno je ono, što se mnogo ranije moglo naslutiti, da je Demokratma bliža Srpska od Crnogorske pravoslavne crkve.

Poslanik Demokrata Dženan Kolić koji je potpisnik današnjeg saopštenja Bečićeve partije ističe da je uvjeren da nema niti jednog građanina Crne Gore koji do sada nije prepoznao namjeru DPS vlasti da “nas posvađa, podijeli, unese sumnju i nepovjerenje među braćom, komšijama i kolegama, naruši bratski odnos koji gradimo godinama i decenijama”.

“Pošto su vidjeli da njihova mržnja gubi bitku, odlučili su da uvedu identitetsko vanredno stanje. Svaki put kada nastupi kriza vlasti i kada zadrhte u saznanju da im vlast izmiče, kada izgube podršku međunarodne zajednice, izvlače zakone kojima zaprijete da će oteti svetinje ili zaprijetiti vjernicima, i tako udarajući na emocije građana i igrajući se sa njihovim osjećanjima, pale vatru od čijeg plamena očekuju toplinu u svojim foteljama. Kada kriza prođe, kada se energija ljudi istroši i prospe, zatvara se priča o vjeri, sve do sljedećeg trenutka, kada se ponovo zatresu fotelje”, kaže Kolić.

Novim zakonom je jasno definisano da vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1918. godine i za koje ne postoje dokazi o pravu svojine vjerskih zajednica, kao kulturna baštine Crne Gore, po slovu novog zakona biće upisani kao državna svojina.

Iz Vlade je ranije jasno poručeno da neće nikoga protjerivati ni iseljavati iz vjerskih objekata, kao i da Vlada ne namjerava da ulazi u hramove.

Zakonom se garantuje pravna sigurnost svakoj vjerskoj zajednici.

Ipak, u današnjem saopštenju Demokrata, stoji tvrdnja da država namjerava da otima vjerske objekte, što je do sada nebrojeno puta saopštavano i iz Mitropolije crnogorsko primorske.

“Crna Gora je dom svih nas, zato je država dužna da se dogovori sa svima, a zakon mora biti proizvod saglasja sve tri tradicionalne konfesije u Crnoj Gori. Onaj zakon koji nije prihvatljiv za jednu crkvu ili vjersku zajednicu, nije prihvatljiv ni za mene kao Muslimana, ni za Albina kao Bošnjaka, ni za Vladimira kao Srbina, ni za Vilsona kao katolika, ni za Zdenku kao Crnogorku, niti za sve nas u Demokratskoj Crnoj Gori, a ima nas svih vjera i svih nacija. Ne damo da otimaju bilo šta i bilo kome, jer ako to dozvolimo, danas će oteti njima, a sjutra nama”, rekao je Kolić te time i jasno poručio da Demokrate o vjerskom pitanju podržavaju MCP.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve