Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Iz dnevne štampe: Idemo ka EU, bilo je i prije raznih šengena

Univerzitetski profesor i pregovarač za poglavlja 10, 25 i 26 dr Anđelko Lojpur ističe da Crna Gora treba istim intenzitetom da nastavi da radi na transponovanju i primjeni pravne legislative EU s obzirom na stav da se u EU ne “prima“, već “ulazi“ kada suštinski dostignete odgovarajući nivo spremnosti.

“Osim možda na prvi pogled uslovno kazano ‘simpatičnog’ naziva – ‘Mali Šengen’ – sve drugo što se tiče ove inicijative kada je u pitanju pozicija Crne Gore je jako upitno, posebno ako se ima u vidu dugoročni aspekt funkcionisanja takve tvorevine, te da bi se stvari po svoj prilici odvijale po principu ‘što je slamka među vihorove’, naravno, na našu štetu”, ocjenjuje u razgovoru za Dnevne novine univerzitetski profesor i pregovarač za poglavlja 10, 25 i 26 dr Anđelko Lojpur.

On ističe da Crna Gora treba istim intenzitetom da nastavi da radi na transponovanju i primjeni pravne legislative EU s obzirom na stav da se u EU ne “prima“, već “ulazi“ kada suštinski dostignete odgovarajući nivo spremnosti.

“Ovakvim stavom EU ispada da jedan broj zemalja ima monopol na Evropu, a da mi ostali, iako smo fizički tu, prvo treba da izađemo, pa da nas – kada se popravimo – oni prime. To je podjednako loše i za EU, posebno u sadašnjoj situaciji, u kojoj je opterećena brojnim poteškoćama, a i za zemlje Zapadnog Balkana. Tako npr., kako je moguće da Crna Gora ispuni mnogo rigidnije kriterijume za prijem u NATO, a da to nije slučaj sa prijemom u EU. Mislim da je ovo sasvim dovoljno razloga da ‘pustimo’ Evropu da nas čeka, da nastavimo da radimo kao da je sjutra ‘prijem’, a na ovim prostorima je i ranije bilo raznih ‘šengena’ koji se nijesu održali“, poručuje Lojpur u razgovoru za DN.

Džaković traži referendum, URA, Demokrate i Crnogorska još vagaju: Nezavisni odbornik u budvanskom parlamentu Stevan Džaković uputio je predlog SO za raspisivanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili da li su za stavljanje van snage detaljnih urbanističkih planova “Bečići” i “Budva”, što je SO na posljednjem zasijedanju odbila kombinovanim glasovima opozicije i Demokratskog fronta, pišu Dnevne novine.

Tada, protiv je bilo 13 odbornika – svi odbornici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD) i odbornik Demokratskog fronta (DF) Janko Dimić, dok su preostali odbornici DF-a bili uzdržani.

I pored toga što je nezavisni odbornik Stevan Džaković predlog za raspisivanje referenduma podnio skupštinskoj službi i obavijestio Carevića 12. novembra nikakvu povratnu informaciju, još uvijek, nije dobio. Prema nezvaničnim informacijama Dnevnih novina postoji mogućnost da ostatak odbornika, koji su tražili stavljanje van snage dva budvanska DUP-a, jednostavno, ne potpiše Džakovićev predlog.

“Taj referendum ne bi bio samo provjera onoga šta žele građani, već i političke podrške pojedinim partijama. U slučaju da rezultat referenduma bude negativan, to bi značilo da ni partije potpisnice predloga nemaju podršku građana i obrnuto. Zbog toga se može desiti da Džakovićeva inicijativa ne naiđe na političku podršku”, rekao nam je jedan dugogodišnji budvanski političar, koji je želio da ostane anoniman.

Bečiću se mogla oduzeti titula: Kada bi se dobro pročešljali zakoni I propisi našao bi se način da se lider Demokrata Aleksa Bečić kazni oduzimanjem titule magistra zbog toga što njegov rad nije autentičan, iako je Senat donio odluku da nema pravnog osnova da se to učini – rekao je za Pobjedu profesor dr Vladimir Pešić, bivši predsjednik Naučnog odbora Univerziteta Crne Gore.

On, bez obzira na ovakav stav, ne sumnja da je odluka Senata „sigurno sačinjena u skladu sa zakonom“.

Senat je ovakvom odlukom, smatra Pešić, zatvorio vrata da se nastavi proces protiv Bečića. Ovo najviše akademsko tijelo trebalo je, kaže on, da donese odluku i uputi je onom koje je nadležno za etička pitanja da nastavi postupak.

– Senat je ovom odlukom zatvorio slučaj. Bečić se mogao sankcionisati. Izvanredna mi je ćutnja ovih dana i Centra za građansko obrazovanje i Daliborke Uljarević. I Ministarstvo prosvjete bi, najradije da može, prespavalo ovo – kaže on.

Registrovan slučaj teške respiratorne infekcije SARI: Sa simptomima blažih i težih infekcija respiratornog trakta (ARI) prijavljeno je 6.657 osoba, a registrovan je i jedan slučaj teške akutne respiratorne infekcije (SARI), prenose Dnevne novine.

 

“Uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori je od 4. do 10. novembra prijavljeno 13 osoba sa simptomima nalik gripu (ILI), dok u Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje laboratorijskim putem nije potvrđen slučaj infekcije virusom gripa”, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve