Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Demokrate: Koprivica i Šaranović upoznali članove VK o opstrukcijama DPS-a

Poslanici Demokrata i članovi Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, Momo Koprivica i Danilo Šaranović, juče su u Skupštini povodom razmatranja rješenja za izbor članova Sudskog savjeta prisustvovali sastanku sa članovima Venecijanske komisije, Martom Kartabiom i Filipom Dimitrovim

Poslanici Demokrata i članovi Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, Momo Koprivica i Danilo Šaranović, juče su u Skupštini povodom razmatranja rješenja za izbor članova Sudskog savjeta prisustvovali sastanku sa članovima Venecijanske komisije, Martom Kartabiom i Filipom Dimitrovim, saopšteno je iz ove partije.

foto: Demokrate

“Tom prilikom su predstavnici Demokrata visoke goste upoznali da nije donijet opšti akt, odnosno odluka o formiranju radnih grupa Odbora, te da se ona nije mogla javno objaviti, da radne grupe nijesu popunjene u skladu sa važećim propisima, niti da su imale definisana pravila rada, iz čega proizilazi da takve neformalne grupe nijesu mogle ništa ni usvojiti.

Povrh svega toga one su radile bez ikakvog učešća opozicije.

Prema tome, DPS svoje partijske meterijale i neformalne dokumente predstavnicima međunarodnih organizacija potura kao zvanične izvještaje i zvanična rješenja radnih grupa. To je ozbiljno dovođenje u zabludu predstavnika međunarodne zajednice sa ciljem kreiranja lažne slike o stanju u Crnoj Gori, a što mi nikako nećemo dopustiti”, navode u saopštenju.

Sistem sudstva se nalazi u dubokoj krizi, poručuju poslanici Demokrata.

“Predsjedniku Sudskog savjeta i ostalim članovima savjeta koji dolaze iz reda uglednih pravnika mandat je istekao 2. jula 2018. godine, a “produžen” je neustavnim zakonom.

Naime, članom 127 Ustava propisano je da mandat Sudskom savjetu traje 4 godine. To je imperativna i neposredno primjenjiva ustavna norma originerne snage, te se kao takva ne može razrađivati zakonom. Takođe je nedopustivo da akt niže pravne snage obesmišljava akt najviše pravne snage, tj. Ustav.

O dubini problema sa kojima se suočava sudstvo Crne Gore govori i činjenica da je predsjednica Vrhovnog suda, suprotno Ustavu, po treći put izabrana na tu funkciju, te ukoliko dovrši taj neustavni mandat ispostaviće se da je na čelu te institucije 17 godina.

Postavlja se pitanje čemu služe norme o ograničenju mandata ako se dopušta ovakva i ovolika koncentracija lične moći i pretvaranje ove funkcije u zanimanje jedne osobe? Osim nje protivpravno je nove mandate dobio i jedan broj predsjednika sudova širom Crne Gore.

Umjesto dosadašnjeg rješenja prema kojem se članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika biraju dvotrećinskom većinom u prvom, a tropetinskom u drugom krugu glasanja, DPS je kao “deblokirajući mehanizam” predložio skandalozno rješenje da se u drugom krugu njihov izbor vrši većinom od ukupnog broja poslanika. Tim povodom su predstavnici Demokrata istakli da vladajuća većina ima snažan motiv da izbjegne prvi krug glasanja, što navodi na zaključak da kvalifikovana većina gubi smisao i u praksi ne bi značila ništa.

To znači da izbor ovih članova Sudskog savjeta zavisi isključivo od volje partija na vlasti”, dodaju Demokrate.

Kako dalje navode, u uporednoj praksi je Venecijanska komisija takva rješenja karakterisala kao model za “kreiranje koherentne grupe istomišljenika u skladu sa željama trenutne vlasti”.

“Dakle, neminovno je da će ovi prijedlozi DPS-a koje smo proceduralno i suštinski raskrinkali ostati i bez podrške međunarodnih savjetodavnih tijela jer je njihova problematičnost očigledna s aspekta principa nezavisnosti sudstva”, poručuju Koprivica i Šaranović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve