Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Počeo 13. HSF: Svetkovina stripa sa 50 svjetskih imena

Čast da otvori festival ukazana je jednom od najpoznatijih crtača sa naših prostora, autoru čuvenog stripa „Dikan“ koji je 50 godina izlazio u „Politikinom zabavniku“- Lazu Sredanoviću

Zvanično otvaranje Hercegnovskog strip festivala  započelo je prošlog vikenda  uz ritam koji je ovoj sjajnoj priči dala Mjesna muzika Đenović, uz poruke i dobre želje predsjednika hercegnovske opštine Stevana Katića, ambasadora Italije u Crnoj Gori Luke Zeliolija i Lazara Sredanovića, autora legendarnog balkanskog strip junaka  Dikana. Na Belavisti su kako se i očekivalo bili organizatori, učesnici, brojna publika.

HFS

Čast da otvori festival ukazana je jednom od najpoznatijih crtača sa naših prostora, autoru čuvenog stripa „Dikan“ koji je 50 godina izlazio u „Politikinom zabavniku“- Lazu Sredanoviću.

”U Herceg Novom sam doživio prvi susret sa stripom, napravio prvu tablu i najveći broj tabli tokom 50 godina koliko sam crtao u „Politikinom zabavniku“. Počašćen sam što Herceg Novi to nije zaboavio i što je tako i obilježeno 50 godina moga rada. Pozdravljam sve i svečano otvaram 13. HSF”, poručio je Sredanović.

Ambasador  Zelioli ocijenio je da je HSF već „nadaleko poznata manifestacija“ a zatim dodao:

”Za ambasadu Republike Italije i za mene lično strip je  jako važan način umjetničkog sporazumjevanja kojeg tvori složeni svijet  izdavačkih kuća, crtača i pisaca. Posebnu mi radost pričinjava što sam predstavnik jedne zemlje, bogate i na ovom polju. Dovoljno je spomenutri jednu izdavačku kuću poput Bonelija ili junaka poput Zagora ili Teksa Vilera, poznate i prodavane i u Crnoj Gori. HSF je festival velikog interesovanja upravo zbog uvažavanja i boljeg razumjevanja ovog kulturnog nasljeđa. Izražavam veliku radost što smo i ove godine podržali HSF zajedno sa ostalim sponzorima a među njima bih posebno izdvojio italijansku kompaniju Picaroti angažovanu na izgradnji Portonovog”.

Predsednik hercegnovske opštine Stevan Katić istakao je da  je HSF manifestacija koja pravi krupne korake sa svijetom.

”Događaj je nastao zahvaljujući ljubavi i entuzijazmu nekoliko naših sugrađana a postao je najvažnija svetkovina stripa u regionu, nezaobilazan za najveća imena devete umjetnosti, festival čiji razvoj ne prestaje a ideja za unapređenje ne nedostaje. HSF kao prva i jedina manifestacija ovog tipa ima stalnu  podršku Opštine Herceg Novi, a drago nam je da se kvalitet prepoznao i kod drugih partnera među kojima ambasada italije zauzima veoma važno mjesto”, kazao je Katić.

HFS

U galerijama „Josip Bepo Benković“  i  „Sue Ryder“  otvorene su zanimljive izložbe, a na tvrđavi Forte Mare nastupile su grupe Rodeo clown, Gotam vilans i Kupllung.

Ovogodišnji HSF počeo je i prije zvaničnog otvaranja, već od petka ujutro predavanjem u Osnovnoj školi ”Dašo Pavičić”. Sa osnovcima su o stripu Dikan i crnogorskom stripu razgovarali stvaraoci: Sredanović, Sitar, Vesović, Rakojević.

Prema riječima jednog od organizatora, Jovana Subotića do 11. septembra čekaju nas susreti sa  12 specijalnih gostiju HSF i još oko 40 „povratnika“ na ovaj festival, brojni i različiti programi koji će se odvijati na  gradskim trgovima, plažama, u kafićima i restoranima.

Ponedeljak, 09. septembar

10:00 – 18:00 Restaurant Yachting club, Šetalište

–         Berza stripa

–         Crtanje na majicama

–         Crtanje za fanove

–         Plaža i morske aktivnosti

22:00 – 01:00 Kafe Pivnica, Šetalište

–         HSF žurka – koncert Light under the black mountain

Utorak, 10. septembar

11:00  – 17:00 Luštica Klinci Village

–         Crtanje za strip u boci

–         Live Art za HSF i Klinci Village

–         Radionice sa učenicima sa Luštice i iz Tivta

–         HSF party Klinci

22:00 – 01:00 Trg Nikole Đurkovića

–         HSF žurka – Acoustic night

Srijeda, 11. septembar

10:00 – 01:00 Beach bar Peoples

–         Berza stripa

–         Crtanje na majicama

–         Crtanje za fanove

–         HSF žurka – koncert

21:00 – 00:00 – Viva Vops – finalisti i pobjednici konkursa emisije Bunt.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve