Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Srbija: Povišen ton na sastanku vlasti i opozicije u vezi biračkog spiska

Reagujući na zahtjev Pokreta slobodnih građana da se ministri obavežu da će biti sprovedeno ono što kao preporuke iznesu predstavnici NVO, Orlić je naveo da "ne treba bilo ko da očekuje ili tjera" vladajuću većinu da radi mimo zakona

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević ocijenio je da je na današnjem sastanku predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu izražena spremnost da se sa Radnom grupom Vlade Srbije za izborne uslove razgovara o efektima dosadašnjih sastanaka na FPN.

FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC / bb

Navodeći da je na današnjem sastanku na temu biračkog spiska bilo povišenih tonova, iako je riječ o tehničkoj temi, on je rekao da je ponovo iskazana spremnost učesnika da se nastave razgovori kao i da se organizuje javno slušanje o radu REM.

Kazao je da je bilo razgovora o ministarstvima koja bi mogla sprovoditi preporuke iz dijaloga na FPN i o učešću predstavnika tih resora na narednim sastancima.

Najavio je sljedeći sastanak za 19. septembar na temu biračkog prava i izrazio nadu da će, s obzirom na značaj te teme, i stranke koje bojkotuju dijalog promijeniti odluku i vratiti se razgovorima na FPN.

“Bilo je i povišenih tonova tokom rasprave ali to samo pokazuje da je učesnicima stalo da se određeni zaključci definišu. Naša je poruka učesnicima sastanka da nije sporno da građani Srbije mogu na slobodan i demokratski način da se izjašnjavaju na izborima, što potvrđuju i misije stranih posmatrača”, rekao je Orlić.

On je ocijenio da je Srbija danas “bolja nego što je bila” i da se “svakog dana trudi da bude bolja nego juče”.

“Danas postoji i volja da se u slučaju da ima dovoljno prostora, stvari vezane za izborni proces unaprijede. Tako je već realizovano nekoliko preporuka OEBS-a ili CRTE poput preporuke o sprovođenju obuke članova biračkih odbora”, naveo je poslanik SNS-a.

Reagujući na zahtjev Pokreta slobodnih građana da se ministri obavežu da će biti sprovedeno ono što kao preporuke iznesu predstavnici NVO, Orlić je naveo da “ne treba bilo ko da očekuje ili tjera” vladajuću većinu da radi mimo zakona.

Potpredsjednik Skupštine Srbije i funkcioner SPS-a Đorđe Milićević ocijenio je da dijalog na FPN-u “gubi smisao” jer se kako je rekao, od vladajuće većine traži da se izjasni o preporukama NVO o izbornim uslovima dok se postavlja pitanje šta je sa dijelom opozicije, oličenom u Savezu za Srbiju, koji bojkotuje te razgovore i institucije sistema.

“Jasno je da dio opozicije ove razgovore shvata kao šalu, kao način da izigraju javnost i predstave sebe kao žrtvu. Srbija neće nasijedati na takve gubitničke trikove”, naveo je Milićević.

On je dodao da su pojedine preporuke nevladinih organizacija o izbornim uslovima prihvatljive za SPS, ali i da ima onih koje su “rigidne i neprihvatljive”.

“O njima ćemo razgovarati unutar stranke kao i sa partnerima iz SNS-a a sve odluke će biti donijete u parlamentu”, kazao je Milićević ne želeći da kaže o kojim se konkretno preporukama radi, što je opravdao poštovanjem pravila organizatora dijaloga.

Aleksandar Markov iz Lige socijaldemokrata Vojvodine izrazio je zadovoljstvo što se na današnjem sastanku pričalo i o Vojvodini ali i zbog kako je naveo, činjenice da su se na temu biračkog spiska čuli “dobri i kvalitetni stavovi predstavnika vlasti i opozicije”.

“Liga socijaldemokrata Vojvodine je zadovoljna što je došlo do dijaloga ali je i važno da se on vodi u institucijama sistema. Srbija nema vremena za čekanje, izbori će biti održani za nekoliko mjeseci i vreme je da se i vlast i opozicija uozbilje”, rekao je Markov.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve