Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Putin odbio da uvede sankcije Gruziji

Putin se oglasio ubrzo nakon što je ruski parlament jednoglasno podržao rezoluciju u kojoj se vlada poziva na izricanje sankcija Gruziji koje bi predsjednik trebao odobriti. Donošenje sankcija bi dovelo do eskalacije političkog spora sa susjedima

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je u utorak veče prijedlog parlamenta za nametanjem sankcija Gruziji uz pojašnjenje da je rad na poboljšanju odnosa mnogo značajniji no reakcija na provokacije ‘đubradi’, stoji u izvještaju Reutersa.

Ruski predsjednik Vladimir Putin/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Putin se oglasio ubrzo nakon što je ruski parlament jednoglasno podržao rezoluciju u kojoj se vlada poziva na izricanje sankcija Gruziji koje bi predsjednik trebao odobriti. Donošenje sankcija bi dovelo do eskalacije političkog spora sa susjedima.

Moskva se u posljednjih nekoliko sedmica žalila na proteste protiv Kremlja u Gruziji, a u ponedjeljak su oštro osudili nastup TV voditelja u kojem je uz vulgarne riječi napadao Putina.

Gruzijski opozicioni televizijski kanal Rustavi 2 suspendovao je na dva mjeseca svog voditelja jer je tokom programa koristio vulgarne riječi kojima je opisao ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova opisalo je Gabunijeve izjave kao ‘neprihvatljiv napad bestidnim jezikom’ koji je bio ‘bez presedana u svojoj zlobnosti.”

“Smatramo da je ovo još jedna otvorena provokacija gruzijskih radikalnih snaga usmjerenih na potkopavanje rusko – gruzijskih odnosa” naveli su iz ruskog ministarstva.

Putin je jasno stavio do znanja da neće podržati sankcije te da želi da popravi, a da ne pogorša veze sa bivšom sovjetskom republikom.

No, on je ranije potpisao zabranu direktnih letova za Gruziju kao odgovor na antiruske proteste koji su izbili u Tbilisiju nakon što su se građani okupili kako bi negodovali zbog toga što je ruski zastupnik Sergej Gavrilov tokom obraćanja na Interparlamentarnoj skupštini o pravoslavlju, koja se održavala u zgradi državnog parlamenta, sjedio na mjestu predsjedavajućeg gruzijskog parlamenta.

IzvorRSE

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve