Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Nešto kao fleš: Čista strategija

Piše: Željko Vukmirović

Posjeta predsjednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, bez obzira na euforiju koja je pratila ovaj svakako najveći regionalni događaj, moglo bi se tumačiti i priličnim prizemljenjem.

Počevši od uvodne Putinove izjave pred dolazak, kao njegove verzije Balkana.

„Posebno mjesto zauzima strateški partner Srbija“.

Znači, čista strategija.

Za nas, posebno je bio zanimljiv dio o Crnoj Gori i Putinov rezime o njenom „prolasku kroz političke nestabilnosti“. Ili, samo potvrda jedne malo drugačije strategije prema našoj zemlji.

O nekakvom isticanju ili podsjećanju da se upravo u procesu za pokušaj terorizma u Crnoj Gori naročito ističu ruski agenti obavještajne službe GRU, baš kao i u Holandiji, Engleskoj…ili da krenemo od (pra)početka Putinovog mandata, pa utvrdimo da se rusko poimanje strategije odnosilo i na Čečeniju, Moldaviju, Gruziju, Ukrajinu,  Siriju…sve do SAD, zaista bi bilo suvišno trošiti riječi.

Ali je svakako lijepo ustanoviti “strateško” gradivo. Samo da se bolje razumijemo.

Vučić je već tradicionalno imao svoje neizbrisive trenutke snishodljivosti. Onaj o vraćanju dugova bi morao zanimati cijeli region. Jer, o nekakvim velikim parama koje je Rusija uložila u Srbiju nema neke naročite priče. Piše se samo srpski deficit, s obzirom da od Rusa kupuju i naftu i gas. Zato je i zanimljivo šta su sad pa to Srbi dužni Rusima? Ili se samo radi o tome da Rusi smatraju da su im Srbi nešto dužni?

Nego, biće da je ona strategija čudo.

Mada, bazičnu snishodljivost ponajbolje je iskazao srpski ministar odbrane Vulin dan ranije uoči Putinovog dolaska kada je za KFOR i misiju NATO na Kosovu odjednom pronalazio samo lijepe riječi. Vidiš, bogati, šta ti je strategija…

Ovome se pridodaje i jedna od posebnih zanimljivosti koja pripada srpskom ministru inostranih poslova Ivici Dačiću (za ovu priliku otpjevao Kaljinku i Rjabinušku) koji je ponosno istakao da “Putin ne donosi rješenje za Kosovo, on nas pita koje je rješenje”. Ovaj redosljed interesovanja i zaključka mogao bi da znači i da Rusiji ne pada na pamet da se miješa u odnose Srbije I Kosova, te da oko te priče – i nema neke priče.

Ipak, za “herojsku” snishodljivost zadužena je bila naročita ekipa iz Crne Gore. Milana Kneževića je zanos ponio do riječi upućenih Putinu “Crna Gora vas doživljava kao svog predsjednika”, dok je Marko Milačić čak uputio poziv Putinu da posjeti Crnu Goru (?!). Ruski predsjednik ih je počastio riječima “vi ste heroji”. Doduše, nije naglasio čega…

Za ovu priliku valja napomenuti i da je za organizovani “građanski” doček povodom Putinovog dolaska zaslužan “proruski nevladin sektor i patriotske organizacije”. Tako valjda sada u Srbiji zovu sve one nacionalističke i četničke stranke i pokrete.

A Vučić je dobio orden. Putinu je poklonio Pašu, štene šarplaninca.

O tome, šta će još da poklanja, važi samo jedno:

Nastaviće se…

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Zoran
18.01.2019-14:59 14:59

To je bio skup podrske sns sekte koju je organizovao srpski diktator av.