Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović: Pitman u uvali Mirište gradi mimo propisa

Britanski investitor Mark Vincent Pitman na samoj obali mora, na području uvale Mirište u opštini Herceg Novi, gradi mimo propisa ne poštujući zakone Crne Gore, potvrdio je za Pink M i ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović.

Prema njegovim riječima ovakvo i bilo koje “ divljanje” po crnogorskoj obali je nedopustivo i biće sankcionisano. Naime, Pitman je 2014. godine od Opštine Herceg Novi dobio spornu građevinsku dozvolu za izgradnju stambenog objekta od 560 kvadratnih metara na dva sprata, dok je shodno planskom dokumentu i predviđenim koeficijentima, građevinska dozvola mogla biti izdata najviše do 300 m2 površine objekta. Britanac se, kako je Pink M i ranije izvještavao, ovdje nije zaustavio, pa je napravio i zid koji je na pojedninim mjestima visok šest metara, te nelegalne pomoćne objekte i privatni mol. Pored toga sto je prije više od dvije godine otkrivena i sankcionisana nelegalna gradnja u uvali Miriste u opštini Herceg Novi, britanski investitor Mark Vinsent Pitman, nastavlja gradnju mimo propisa i građevinske dozvole.

Britanac je 2014. godine od Opštine Herceg Novi dobio spornu građevinsku dozvolu za izgradnju stambenog objekta od 560 kvadratnih metara i ako je shodno planskom dokumentu i predviđenim koeficijentima, građevinska dozvola mogla je biti izdata najviše do 300 m2 površine objekta.

Britanac je pored toga napravio i privatni mol, kao i zid visok nekoliko metra, te sagradio protivpravno pomoćne objekte.Da se zakoni i crnogorska obala, moraju poštovati, te da će oni koji to ne čine biti sankcionisani za Pink M kaže ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović.

Nećemo dozvoliti bilo kome da divlja ne samo po primorju nego bilo gdje po Crnoj Gori, koliko god to vremena zahtijevalo. Pravda ponekad izgleda spora, ali svakako nije nedostižna – kazao je Radulović.

Nastojanja pojedinih nadležnih organa da se Britanac sankcioniše, do sada su se, čini se, pokazala kao Sizifov posao.

-Što se tiče investicije u Mirištima, to je jedne komplikovana administrativna procedura. Građevinsko-urbanistička inspekcija je donijele rješenje o rušenju ponte i o rušenju dijela potpornih zidova. Komunalna inspekcia Herceg Novog rješenje o rušenju kompletne ograde, bistijerne, pomoćnih objekata – ističe naš sagovornik.

Ponta je djelimično srušena 2017. godine., ali je Pitman mimo propisa napravio novu.

Građevinska inspekcija je porušila nekih 30-tak metara potpornog zida ponte i kada su otkrili pontu vidjeli su da je ona izgrađena iz tri nivoa betonske ploče, da je teško srušiti bilo kako osim miniranjem – kaže ministar.

Nakon što je otpočelo miniranje Pitman se žalio Osnovnom sudu u Herceg Novom, koji je zabranio administrativno izvršenje mjere do okončanja drugostepenog postupka koji se vodi pred Službom Glavnog administratora Opštine Herceg Novi u skladu sa presudom Upravnog suda Crne Gore U.br. 3218/16 od 03.05.2017. godine.

Njegova žalba se odnosi na činjenicu da bi rušenje eksplozivnim napravam moglo ugroziti stabilnost objekta koji je napravljen – objašnjava Radulović.

Pink M se obratio i Osnovnom sudu u Herceg Novom, kako bi saznali kada će čitav slučaj sa Britanacem dobiti epilog.

Pitman Mark Vincent je u predlogu istakao da je vještak građevinske struke u predmetu Osnovnog suda u Herceg Novom R.br.12/17, utvrdio da oko nepokretnosti predlagača obezbjeđenja postoji samo jedan ogradni zid koji postoji zajedno s potpornim – nosivim zidom, te da bi, ukoliko bi došlo do rušenja toga zida za predlagača obezbjeđenja, po njega mogla nastati nenadoknadiva šteta. Cijeneći predlog Pitman Mark Vincenta, sud je utvrdio da je isti u konkretnom slučaju učinio vjerovatnim postojanje svoga potraživanja i opasnost od nastupanja štete u odnosu na to potraživanje, pa je odredio navedenu privremenu mjeru do okončanja drugostepenog postupka koji se vodi pred Službom Glavnog administratora Opštine Herceg Novi – navodi se u odgovoru Osnovnog suda u HN.

Investitor nije gubio vrijeme, pa je po sopstvenom nahođenju, nelogično i suprotno pravu i pravilima Crne Gore, 2018. mulo ponovo izgradio i zatvorio izlaz na more bespravno sagrađenim zidom, prisvojivši dio zemljišta, koje predstavlja vlasništvo Morskog dobra i Crne Gore.

-To je jedno potpuno nedopušteno ponašanje, shodno državnoj studiji lokacije, tamo nema te ponte i mi smo zbog toga pristupili rušenju, ali bez obzira na komplikovane administrativne procedure nećemo odustati – objasnio je ministar Radulović.

Ministar kaže i da se čeka na okončanje postupka, pred Osnovnim sudom, kao i postupka koji se vodi pred Službom Glavnog administratora Opštine Herceg Novi.

Kada Osnovni sud završi postupak da li i na koji način to utiče onda. Mi moramo naći način na koji ćemo srušiti nelegalno izgrađene djelove objekta – kazao je on.

Obratili smo se i Glavnom administratora Opštine Herceg Novi, kako bi čuli i njihovu stranu priče, te odgovor na pitanje kako je moguće, da britanski investitor, koji se prema navodima mještana, advokata i pojedinih institucija ponaša mimo pravila, još uvijek nije sankcionisan. Odgovor međutim nije stigao.

izvor pinkm.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve