Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Po internet propusnosti CG na 35. mjestu

Crna Gora se, prema posljednjem Izvještaju o globalnoj konkurentnosti 2016-2017, World Economic Foruma, kada je u pitanju Tehnološka spremnost, koja je jedan od 12 stubova Izvještaja o globalnoj konkurentnosti, nalazi na 52. mjestu od 138 zemalja, sa indeksom 4.6.

Iza Crne Gore se nalazi Makedonija na 61. mjestu, Srbija na 70. mjestu, Bosna i Hercegovina na 76, dok su ispred nas Slovenija na 35. mjestu i Hrvatska na 47. mjestu.

– Kada je u pitanju Internet propusnost (kb/s/korisnik), koja je u okviru tehnološke spremnosti, Crna Gora se nalazi na 35. mjestu (Izvor: International Telecommunication Union, ITU World Telecommunication/ICT Indicators Database). Iza Crne Gore se nalazi Hrvatska na 49. mjestu, Bosna i Hercegovina na 61, Makedonija na 63. mjestu, Srbija na 90. mjestu, dok je ispred nas Slovenija na 20, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Taj Vladin resor je, kako navode, u procesu izrade Zakona o mjerama za smanjenje troškova postavljanja elektronskih komunikacionih mreža velikih brzina, u cilju usaglašavanja našeg zakonodavstva sa Direktivom 2014/61/EU, a radi dostizanja ciljeva iz Digitalne agende za Evropu do 2020. godine.

Usvajanjem tog Zakona, kako je saopšteno, ukloniće se postojeće prepreke postavljanja mreža velikih brzina na teritoriji cijele Crne Gore.

– Propisaće se mjere za smanjenje troškova postavljanja elektronskih komunikacionih mreža velikih brzina koje se odnose na pristup i zajedničko korišćenje postojeće fizičke infrastrukture, transparentnost u vezi sa fizičkom infrastrukturom, koordinacija građevinskih radova i transparentnost u vezi sa planiranim građevinskim radovima, kao i nadležni organi za rješavanje sporova, prikupljanje, objavljivanje i zaštita tajnosti podataka kao i obavljanje nadzora u području ovog Zakona, dodaju iz Ministarstva.

Izvor: Mina biznis

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve