Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Suđenje za ubistvo Šejle Bakije odloženo za 20.januar

Đokaj je, 18. aprila, prilikom kontrole optužnice u podgoričkom Višem sudu, kazao da se duboko kaje zbog ubistva Šejle i da njegov život nema smisla jer je izgubio ono što je najviše volio

Početak suđenja Iliru Đokaju za ubistvo devetnaestogodišnje Šejle Bakije ispred njene porodične kuće u Tuzima kojom prilikom je ranio i njenog oca Šabana Bakiju danas je u podgoričkom Višem sudu odloženo za 20. januar nakon što je advokat Srđan Lješković zatražio izuzeće tužiteljke Ane Radović.

Proces vodi sutkinja Irena Šofranac Nedović.

Advokat Lješković se na ovaj potez odlučio, kako je kazao, nakon što je tužiteljka Radović na prethodnom ročištu zatražila da se novčano kazni zbog nedolaska iako je znala da se suđenje odlaže zbog izostanka člana vijeća.

“Tražimo izuzeće postupajućeg tužioca jer je očito da su velike teškoće u transformaciji tužilaštva. Odbrani se moraju dati garancije pravičnog suđenja da se tužilaštvo nauči da je njegova glavna funkcija krivični progon a ne vodenje postupka kako su to navikli u nekim predhodnim periodima. Tražeći od postupajućeg sudskog vijeća da se kaznim kao branilac zbog nedolaska na predhodnu glavnu raspravu a da pri tom zna da se glavna rasprava ne odlaže zbog branioca već zbog odsustva jednog od članova sudskog vijeća. Nije odbrana kriva što je ovo društvo na samom rubu propasti, što je je saobraćajni kolaps u gradu, što ne možete proći ulicom a da neko nije istu blokirao i da ne protestuje zbog njima znanih razloga, nije odbrana kriva što nema kancelariju uz zgradu suda kao što to ima tužilaštvo”, kazao je advokat Lješković.

On smatra da određeni moćni krugovi vrše pritisak na tokove rada tužilaštva.

“Smatramo da je postupajući tužilac ovakvim zahtjevom pokušao skrenuti pažnju sa svih afera koje se zadnjih mjeseci dešavaju lišenjem slobode rukovodećih sudskih funkcionera i na taj način prebaciti pažnju javnosti na ovaj predmet”, kazao je Lješković.

On smatra da se postupajući tužilac “pokušao opravdati nevladinim organizacijama, nekom iz Evropske unije koji se nesumnjivo miješaju ne samo u ovaj već i u mnoge druge predmete a da se njihovo mišljenje mora usvojiti i prihvatiti kao najbolje rješenje i ko zna kome što suđenje ne počinje”.

Lješković je ukazao da se suđenja u ovom predmetu odlagala zbog izmjena sastava vijeća, nenamjerna spriječenosti članova vijeća da prisustvuju suđenju, zbog nesposobnosti optuženog da prati ovo suđenje.

On je na kraju kazao da neće dopustiti da se preko slučaja Ilira Đokaja skreće pažnja sa drugih afera.

“Znamo da je Ilir Đokaj kriv zbog onoga što je uradio, znamo da će za to odgovarati znamo da će za to biti kažnjen. Ali budite sigurni da nećete afere koje drmaju ovo društvo ni na koji način pokušati sakrivati iza ovog sudskog postupka i skretati pažnju sa njih na nas”, zaklnučio je advokat Lješković.

Tužiteljka Radović je kazala da se neće pred sudom izjašnjavati na okolnosti zahtjeva koji je podnio advokat Lješković ali je zatražila od sudećeg vijeća da zaštiti tužilačku organizaciju od kvalifikacija koje je odbrana iznjela a za koje smatra da su uvredljive.

Pravna zastupnica porodice Bakija, advokatica Tatjana Živković ukazala je na neosnovanost zahtjeva kolege Lješkovića ističući da odbrana nije konkretizovala po kojem članu ZKP-a traži izuzeće tužioca.

Šejla je ubijena pred očima svoje porodice: oca, majke, babe i sestri.

Devetnaestogodišnja djevojka se prema ocjeni tužilaštva našla na meti optuženog Đokaja jer je odbijala da obnovi nekoliko mjeseci ranije prekinutu vanbračnu vezu.

Za to vrijeme, optuženi Đokaj je proganjao Šejlu, slao poruke preko lažnih profila, prijetio, govorio da među njima nije gotovo i da je njen život u njegovim rukama.

Prijetnje upućene Šejli obistinile su se poslednjeg dana septembra prošle godine kada je Đokaj došao ispred njene porodične kuće i iz pištolja nepoznate marke pucao u devetnaestogodišnjakinju nakon što mu je ponovila da ne želi da živi sa njim i da ga ne voli.

Pošto je ispalio smrtonosne hice, otac Šejle Bakije je prišao Đokaju i pokušao da ga uhvati za ruku, ali je optuženi okrenuo pištolj ka njemu i ispalio jedan projektil u grudi.

Đokaj je nakon vatrenog pira ušao u svoj automobil i ispalio još dva metka prema Šabanu Bakiji koji se uputio ka optuženom.

Jedan od ispaljenih projektila pogodio je Šabana u trbuh dok je drugi završio u stubu porodične kuće.

Đokaj je, 18. aprila, prilikom kontrole optužnice u podgoričkom Višem sudu, kazao da se duboko kaje zbog ubistva Šejle i da njegov život nema smisla jer je izgubio ono što je najviše volio.

On je se izvinio porodici Bakija za preživljenu tragediju.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve