Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

Znate li zašto britanska kraljevska porodica ne koristi prezime?

O kraljevskoj britanskoj porodici se puno toga zna, ali jednu stvar mnogi ne znaju, a to je kako se prezivaju.

Prije 1917., plemstva nisu koristila prezimena, već imena i naziv kuće ili dinastije koju predstavljaju, kao što su Tjudori ili dinastija Jork.

Kralj Džordž V je bio na tronu sedam godina i odlučio je da promijeni ime svoje kuće Saks Koburg i Gota u Vindzor, po istoimenom dvorcu. On je tada naglasio da to mora da bude službeno njihovo prezime a ono se i danas korsti, pa je tako kraljevska porodica poznata kao kuća Vindzor.

Ipak, kad je na vlast došla kraljica Elizabeta II, ona je napravila neke izmjene.

Udala se za bivšeg grčkog princa Filipa 1947. i nakon smrti njenog oca, on je postao vojvoda od Edinburga, dok je Elizabeta postala kraljica.

Oni su 1960. odlučili da žele svoje porodično stablo da odvoje od ostalih, pa su potomcima dodali prezime Mauntbaten-Vindzor. Ali, postoji izuzetak i član porodice se oslovljava sa “Njegovo visočanstvo princ ili princeza” i ne mora se koristiti prezime.

Neki člnaovi koriste i teritorijalne odrednice, pa su tako prinčevi Hari i Vilijam u vojsci koristili prezime Vels, jer im je otac Čarls, princ od Velsa, dok su princeze Beatris i Judžini Jork, po svom ocu, vojvodi od Jorka.

Izvor: Express.hr

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve