Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Zelenski: Kada bi Putin mogao organizovati novi Holodomor, uradio bi to

Zelenski je naveo da će Rusija nastaviti da koristi nestašicu hrane i pretvori glad u oružje, napominjući da je već prvog dana rata u punom obimu ruska flota blokirala ukrajinske morske luke i izvoz hrane iz Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da glad nikada više ne bi trebalo da postane oružje protiv slobode ljudi.

On je, uoči Dana sjećanja na žrtve Holodomora, rekao da je Rusija lansirala više od 70 jurišnih bespilotnih letjelica Shahed iznad teritorije Ukrajine.

“Baš danas, na dan sjećanja, ovakav teroristički napad znači da je ruski predsjednik Vladimir Putin ponosan što se ugleda na najveće ubice 20. stoljeća. Kada bi mogao da organizuje još jedan Holodomor u Ukrajini, uradio bi to”, istakao je Zelenski.

On je naveo da će Rusija nastaviti da koristi nestašicu hrane i pretvori glad u oružje, napominjući da je već prvog dana rata u punom obimu ruska flota blokirala ukrajinske morske luke i izvoz hrane iz Ukrajine, koji su od kritične važnosti za svijet, prenosi Tanjug, pozivajući se na Ukrinform.

‘Prijetnja glađu’

“Desetine zemalja i stotine miliona ljudi na ogromnom prostoru od zapadne Afrike do istočne Azije zavise od toga da li je tržište hrane stabilno”, rekao je Zelenski.

Zelenski je naglasio da ukrajinski narod, koji je svojevremeno doživio strašnu namjerno izazvanu glad koju je organizovao sovjetski režim, posebno uočava prijetnju glađu za bilo koji drugi narod.

“Nikad više glad ne bi trebalo da postane oružje protiv slobode ljudi. I svako ko pokuša da eksploatiše glad na ovaj način, svako čiji teror služi haosu na tržištu hrane, mora da odgovara cijelom svijetu”, rekao je.

“Rusija mora da odgovora. Siguran sam da će tako i biti”, zaključio je Zelenski.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve