Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
Rubrika:

Zabrana ruskih dijamanata u 12. paketu sankcija EU Rusiji

Ostale mjere obuhvataju pooštravanje dokaza koji se zahtijevaju od kompanija koje tvrde da se pridržavaju ograničenja cijena ruske nafte, kao i mjere sprečavanja Rusije da dobije robu dvostruke namjene

Evropska unija (EU) je usaglasila najnoviji prijedlog paketa sankcija protiv Rusije, kao odgovor Brisela na rusku agresiju na Ukrajinu.

Novi paket sankcija uključuje direktnu zabranu uvoza ruskih neindustrijskih dijamanata koja će se primjenjivati od 1. januara 2024, kao i postepenu zabranu uvoza dijamanata iz trećih zemalja čija implementacija će početi u martu naredne godine.

Ostale mjere obuhvataju pooštravanje dokaza koji se zahtijevaju od kompanija koje tvrde da se pridržavaju ograničenja cijena ruske nafte, kao i mjere sprečavanja Rusije da dobije robu dvostruke namjene.

To podrazumijeva da će kompanije iz EU biti primorane da sa svojim partnerima potpišu ugovore kojima se zabranjuje ponovni izvoz u Rusiju.

U najnovijem paketu sankcija je proširena lista pojedinaca ili entiteta kojim imaju zabranu u EU. Među njima je Ilija Medvedev, sin bivšeg predsjednika Rusije Dmitrija Medvedeva.

Ovo je 12. paket sankcija EU protiv Rusije od kada je u februaru 2022. godine počeo rat u Ukrajini.

Zemlje članice EU bi trebale da odobre ovaj paket u ponedjeljak uveče.

IzvorRSE

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve