Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
Rubrika:

Vrhovni sud SAD dozvolio saveznim agentima da sjeku žicu na granici Teksasa sa Meksikom

Od devet sudija Vrhovnog suda, pet je glasalo za usvajanje hitnog zahtjeva administracije predsjednika SAD Džozefa Bajdena, koja je tražila da se agentima dozvoli da sjeku žicu kako bi dospjeli do migranata. Četiri sudije glasale su protiv

Vrhovni sud SAD je sa tankom većinom presudio u korist federalne administracije u sporu sa saveznom državom Teksas i dozvolio agentima Granične patrole da sjeku spiralnu žičanu ogradu koju su teksaške vlasti postavile duž američko-meksičke granice.

Međutim, to je samo dio spora koji se po žalbi federalne vlade i dalje vodi pred Vrhovnim sudom nakon što je federalni apelacioni sud u decembru 2023. godine usvojio tužbeni zahtjev Teksasa u vezi sa ogradom od spiralno uvijene bodljikave žice, i negirao pravo saveznih graničnih agenata da je sjeku ili pomjeraju sa mjesta osim u hitnim medicinskim slučajevima.

Od devet sudija Vrhovnog suda, pet je glasalo za usvajanje hitnog zahtjeva administracije predsjednika SAD Džozefa Bajdena, koja je tražila da se agentima dozvoli da sjeku žicu kako bi dospjeli do migranata. Četiri sudije glasale su protiv.

Prema navodima iz federalne žalbe, žica ne odvraća – kako su vlasti Teksasa zamislile – migrante od ulaska u SAD, već sprečava federalne agente da dođu do migranata koji su već prešli granicu Meksika i SAD.

Spor između federalnih vlasti, koje su pod kontrolom Demokratske stranke, i vlasti Teksasa, koje su pod kontrolom Republikanske stranke, a u vezi sa migrantima koji iz Meksika ilegalno ulaze u SAD postaje sve oštriji.

Žica na granici dio je šire borbe republikanskog guvernera Teksasa Grega Abota sa federalnom administracijom u vezi sa ilegalnim migrantima. Abot takođe šalje autobuse sa migrantima u gradove širom SAD koji su pod kontrolom demokrata, a među tim gradovima je i Njujork.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve