Nedjelja, 23 Juna, 2024
Rubrika:

Vlasti SAD pozvale društvene mreže da ukinu naloge iranskih vlasti

Iranci su više od nedelju dana odsječeni od svijeta posle skoro potpunog ukidanja internet veza koje su vlasti u Teheranu naložile zbog nasilnih demonstracija u zemlji

Američko Ministarstvo inostranih poslova pozvalo je Fejsbuk, Instagram i Tviter da ukinu sve naloge predstavnika iranskih vlasti dok se ne uspostave internet veze u Iranu.

Ilustracija

Iranci su više od nedelju dana odsječeni od svijeta posle skoro potpunog ukidanja internet veza koje su vlasti u Teheranu naložile zbog nasilnih demonstracija u zemlji.

“Taj režim je duboko licemjeran. Ukida internet, dok vlada i dalje koristi svoje naloge na društvenim mrežama”, izjavio je američki izaslanik za Iran Brajan Huk.

“Pozivamo naša preduzeća društvenih mreža kao što su Fejsbuk, Instagram i Tviter da ukinu naloge vrhovnog vođe Alija Hameneija, šefa diplomatije Muhameda Džavada Zarifa i predsjednika Hasana Rohanija dok ne vrate internet sopstvenom narodu”, dodao je Huk.

Nemiri su izbili 15. novembra nekoliko sati pošto je najavljena reforma subvencija goriva, koja predviđa i povećanje cijena goriva u kontekstu duboke ekonomske krizu kroz koju prolazi Iran.

Iranci su narednog dana ostali bez interneta, kako bi se spriječilo postavljanje video snimaka i poruka o neredima na protestima u kojima je stradalo pet osoba, kako su navele tamošnje vlasti, dok Amnesti internešenal navodi da ih je stradalo više od 100.

Huk je rekao da iranski režim želi da sakrije broj mrtvih i tragediju na protestima širom zemlje.

Američke vlasti su u petak uvele sankcije iranskom ministru za telekomunikacije Muhamedu Džavadu Azariju Džahromiju zbog njegove uloge u cenzuri interneta u Iranu.

IzvorRSE

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve