Subota, 2 Marta, 2024
Rubrika:

Više od 90 odsto farmi u EU su porodična gazdinstva

Riječ je o poljoprivrednim gazdinstvima kojima upravlja i na kojima rade isključivo članovi jedne porodice, ili na kojima više od 50 odsto svih poslova obavljaju članovi jedne porodice, a takvih farmi je u EU 93 odsto

U Evropskoj uniji je 2020. godine bio ukupno 9,1 milion poljoprivrednih farmi, od kojih ogromna većina, više od 90 odsto može da se svrsta u kategoriju porodičnih gazdinstava.

Riječ je o poljoprivrednim gazdinstvima kojima upravlja i na kojima rade isključivo članovi jedne porodice, ili na kojima više od 50 odsto svih poslova obavljaju članovi jedne porodice, a takvih farmi je u EU 93 odsto.

Takva porodična gazdinstva posjedovala su 2020. godine i večinu korisnog poljoprivrednog zemljišta, odnosno 61% od ukupno 157,4 miliona hektara poljoprivredne zemlje u EU, objavila je evropska statistička agencija Eurostat.

Međutim, bez obzira na to, iako ih je procentualno manje, svega sedam odsto, ne-porodična gazdinstva su imala srazmjerno daleko veći udio u površini poljoprivrednog zemljišta, oko 39 odsto, u broju zaposlenih radnika (oko 22 odsto), po broju korisnih životinja (oko 45 odsto) i po ukupnoj proizvodnji (oko 44 odsto).

Porodične farme u gotovo svim zemljama EU čine najmanje 80 odsto poljoprivrednih i stočarskih gazdinstava.

Izuzetak su Estonija sa 65 odsto i Francuska sa 58 odsto.

Sa druge strane tri zemlje sa najvećim udjelom porodičnih poljoprivrednih imanja su Grčka, Rumunija i Poljska, sa više od 99 odsto.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve