Srijeda, 19 Juna, 2024
Rubrika:

Veliki neredi u Francuskoj zbog ubistva mladića: Zapaljen tramvaj, uhapšeno 150 ljudi

Ministar unutarnjih poslova  Žeral Darmani osudio je ''nepodnošljivo nasilje nad simbolima Republike'' i dodao da su zapaljene ili napadnute gradske skupštine, škole i policijske stanice

Nasilje u Francuskoj se nastavilo i u noći između srijede i četvrtka, posebno u pariškoj regiji gdje je policajac u utorak ubio sedamnaestogodišnjaka koji ga je odbio da posluša. Do sada je uhapšeno 150 ljudi.

Ministar unutarnjih poslova  Žeral Darmani osudio je ”nepodnošljivo nasilje nad simbolima Republike” i dodao da su zapaljene ili napadnute gradske skupštine, škole i policijske stanice.

Zahvalio je policiji i vatrogascima i poručio da se svi koji nisu pozvali na smirivanje situacije trebaju da se srame.

Dan ranije, tinejdžer po imenu Nahel M, ubijen je iz neposredne blizine jer je odbio da zaustavi automobil tokom saobraćajne kontrole. On je uspio da se odveze, ali je kasnije stao i srušio se. France Info izvijestio je da je policajac priveden zbog sumnje da je počinio ubistvo iz nehata.

Nakon toga došlo je do nereda, najprije u predgrađu Pariza, ali su se oni proširili i na druge gradove i mjesta. Sjeverno od Pariza, došlo je do nereda u Lilu i Amijenu. Na jugu, demonstranti su izašli na ulice Tuluza i Liona.

Ministar unutrašnjih poslova je izjavio da je do nasilja dešlo skoro svuda u Francuskoj – a tvitovao je „sramota za one koji nisu pozvali na smirivanje“.

Video snimci koji se dijele na društvenim mrežama pokazuju da su noćas paljeni automobili, tramvaj i pljačkane prodavnice.

Drugi snimci pokazuju kako ljudi u gradskoj skupštini predgrađa Lila Mons-en-Barul, pale dokumenta i stolice.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je ranije nazvao pucnjavu u Nahela „neoprostivom“, što je izazvalo gnijev policijskih sindikata, koji su ga optužili da žuri sa presudom umiješanim policajcima.

Podaci o onima koje je policija ubila prilikom zaustavljanja saobraćaja od 2017. ukazuju na to da se radi većinom o crncima ili Arapima, navodi BBC.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve