Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

Veliki majstor podnio ostavku zbog sukoba sa Vatikanom

Papa Franjo će imenovati svog čovjeka za privremenog lidera Malteških vizova nakon što je šef drevne viteške i dobrotvorne institucije podnio ostavku u jeku žestokog spora sa Vatikanom oko suvereniteta grupe.

Papa je na sastanku u utorak zatražio od velikog majstora Metjua Festinga, 67, da podnese ostavku, kazao je portparol ove katoličke institucije sa sjedištem u Rimu. Veliki majstori obično upravljaju redom doživotno.

Festing i Vatikan su u sporu od kako je veliki kancelar Vitezova Albreht fon Bezelager otpušten u decembru – navodno zbog toga što je dozvolio upotrebu prezervativa u medicinskom projektu za siromašne.

Sukob koji je trajao dva mjeseca ukazao je na rasprostranjeno protivljenje unutar Rimokatoličke crkve Franjovim naporima da modernizuje Svetu stolucu i izložio zaostavštinu njegovih konzervativnih prethodnika.

Vatikan, koji je suverena država, saopštio je da će papa imenovati „delegata pontifikata” da upravlja grupom, koja takođe ima suveren status i priznata je u oko 100 država.

Izvori iz Vatikana su kazali za Rojters da je ovo privremeno rješenje dok Vitezovi ne budu u poziciji da ponovo izaberu svog lidera.

Ovaj potez je sličan onome iz 1983. kada je papa Jovan Pavle II imenovao delegata da privremeno upravlja redom Jezuita, zbog bojazni da postaju previše ljevičarski orijentisani.

U skorije vrijeme, Vatikan je imenovao delegata da upravlja konzervativnim Hristovim legionarima, koji su bili upleteni u skandal seksualnog zlostavljanja djece.

Glavno upravno tijelo Vitezova, Suvereni savjet, sastao se u subotu kako bi raspravljao o krizi. Kada je izbio spor, Bezelager se žalio papi koji je imenovao istražnu komisiju. Britanac Festing je odbio da sarađuje rekavši da to predstavlja kršenje suvereniteta grupe.

Upućeni izvori kažu da su kritike Bezelagera zapravo bile izgovor za Festinga i ultrakonzervativnog američkog kardinala Rejmonda Lea Berka da pojačaju svoju moć.

Berk koji je 2014. degradiran sa visoke pozicije u Vatikanu, jedan od četiri kardinala koji su se javno suprotstavili Franju, optužujući ga da izaziva konfuziju u vezi sa temama koje se tiču morala.

Lideri Malteških vitezova, koji su uvijek muškarci, nijesu sveštenici, ali se zaklinju na siromaštvo, smjernost i poslušnost papi. Institucija ima 13 500 članova, 25 000 zaposlenih i 80 000 dobrovoljaca širom svijeta.

Red je formiran u 11. vijeku kako bi pružio zaštitu i medicinsku njegu hodočasnicima u Svetoj zemlji.

Kada je Festing otpustio Bezelagera, on je optužio Njemca da je sakrio činjenicu da je dozvolio upotrebu prezervativa kada je upravljao humanitarnom agencijom reda.

Crkva ne dozvoljava upotrebu prezervativa kao kontraceptivnog sredstva i tvrdi da su apstinencija i monogamija u heteroseksualnim brakovima najbolji način da se zaustavi širenje AIDS-a. Bezelager je tvrdio da je ugasio dva projekta u zemljama u razvoju kada je otkrio da su dijeljeni prezervativi, ali da je treći zadržao izvjesno vrijeme jer bi iznenadno gašenje okončalo pružanje osnovnih medicinskih usluga siromašnom stanovništvu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve