Nedjelja, 14 Aprila, 2024
Rubrika:

Velika Britanija uvodi obezbjeđenje za poslanike

Vlada traži od policije da zaustavi proteste ispred domova poslanika

Poslanici britanskog parlamenta, prvi put u istoriji, dobijaju telohranitelje, za šta je kabinet Rišija Sunaka izdvojio trideset jedan milion funti.

Islamofobija se našla u epicentru britanske politike. Povod je izjava konzervativca Lija Andersona da je gradonačelnik Londona Sadik Kan – marioneta „islamskih ekstremista”.

Anderson, doskora drugi čovjek vladajuće stranke, izbačen je iz njenih redova. No, kontroverza samo nastavlja da buja. U posljednja 24 sata više od jedanaest hiljada ljudi potpisalo je peticiju tražeći da Anderson bude vraćen na položaj.

Sam bivši poslanik konzervativaca kune se da se „neće izviniti Kanu do posljednjeg daha”, ističući da gradonačelnik Londona „uživa u protestima ispred zgrade vlade”.

Sunakov kabinet protiv epiteta „islamofobija”

Ministri odbijaju da njegove riječi izjednače sa islamofobijom.

Britanski vicepremijer Oliver Dauden rekao je u udarnom političkom programu Bi-Bi-Sija da ne smatra da je Li Anderson namjerno bio islamofobičan.

„Razumem zabrinutost, koju je prevashodno izazvala njegova izjava u vezi sa gradonačelnikom Londona. Shvatam da ta izjava može da uvredi. Zato mu je pružena prilika da se izvini i pošto to nije učinio, preduzeta je akcija”, objašnjava Dauden.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan uzvraća da konzervativci svojim postupcima pokazuju da „rasizam ima hijerarhiju”.

Poručuje da ovakva situacija odvraća britanske muslimane od ulaska u politiku.

„Takvi komentari dolivaju ulje na vatru mržnje prema muslimanima. Bojim se da je zaglušujuće ćutanje Rišija Sunaka i njegovog kabineta odobravanje rasizma”, tvrdi Sadik Kan.

Haos u parlamentu

Rat u Gazi duboko je podijelio britansko društvo, koje osjeća posebnu odgovornost zbog uloge Londona u iscrtavanju sadašnje slike Bliskog istoka.

Od 7. oktobra broj napada na muslimane se utrostručio, dok je broj napada na Jevreje porastao više od šesnaest puta.

Prošlonedjeljna debata o Gazi u donjem domu parlamenta pretvorila se u haos pošto je predsjednik skupštine dao prednost amandmanu laburista, iako je po rasporedu trebalo da se debatuje o zahtjevu škotskih nacionalista (SNP) da se traži neodložan prekid vatre u Gazi uz osudu Hamasa.

SNP i vlada napustili su salu.

Lider laburista ser Kir Starmer optužen je da je prijetio predsjedniku skupštine.

„SNP je napustio salu, jer ih jedino zanima da podjele laburiste. Vlada je išetala iz debate o Gazi, jer se uplašila da će izgubiti podršku za svoj predlog”, tvrdi Starmer.

Poslanik konzervativaca Kit Molthaus upozorava da „narod Britanije smatra da se moralni kompas parlamenta oteo kontroli”.

Predsjednik poslaničke grupe SNP-a Stiven Flin smatra da se zasijedanje na kraju pretvorilo „u laburistički opozicioni dan”.

„Iskreno, to je neprihvatljivo. Kao što sam vam i privatno rekao, mi iz SNP-a ne vjerujemo da treba da ostanete na mjestu predsjedavajućeg”, rekao je Lindziju Hojlu prvi čovjek škotskih nacionalista u Vestminsteru.

Poslanici u strahu

Više od šezdeset poslanika uskratilo je povjerenje predsedavajućem. Sve do njegove šokantne izjave.

„Dužnost mi je da brinem za bezbjednost ljudi. Donio sam pogrešnu odluku kako bih ih zaštitio. Ne mogu da se izvinim zbog rizika kojim su trenutno izloženi svi poslanici”, rekao je u emocionalnom govoru predsjedavajući donjeg doma parlamenta Lindzi Hojl.

Brojni su slučajevi zastrašivanja poslanika, koji, po mišljenju protivnika izraelske vojne intervencije u Gazi, nisu učinili dovoljno da joj se suprotstave.

Demonstracije ispred poslaničkih kancelarija prerasle su u proteste ispred njihovih domova.

Mnogima je potrebno dodatno obezbjeđenje kako bi se kretali u zemlji u kojoj poslanici tradicionalno šetaju bez tjelohranitelja.

Mnogi govore i o prijetnjama smrću. No, niko ne precizira ko te prijetnje izriče.

Zaključak je samo da je nekoliko desetina laburističkih poslanika zaprijetilo istupanjem iz stranke ukoliko amandman o Gazi ne bude prošao u predloženoj formi.

I zato mu je predsjednik skupštine dao prednost.

Vlada traži akciju policije

Britanski premijer Riši Sunak ističe da parlamentom ne mogu da upravljaju ekstremisti.

„Ne smijemo nikada da dozvolimo da nas ekstremisti zastraše do te mjere da izmijenimo način rada parlamenta. Parlament je važno mjesto za debatu. Ne smijemo se povinovati onima koji žele da tu debatu uguše zastrašivanjima i agresivnim ponašanjem. To je veoma klizav teren”, upozorava Riši Sunak.

Vlada traži od policije da zaustavi proteste ispred domova poslanika.

„Jedino čega poslanici treba da se plaše je glasačka kutija”, poručuje britanski ministar unutrašnjih poslova Džejms Kleverli.

IzvorRTS

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve