Subota, 24 Februara, 2024
Rubrika:

Velika akcija Interpola protiv trgovine ljudima i onlajn prevara: Uhapšena 281 osoba

Uhapšene 281 osobe, osumnjičene posebno za trgovinu ljudima, prevaru ili korupciju, i uklanjanje 149 žrtava, dodao je Interpol čije je sjedište u Lionu

Međunarodna kriminalistička policija (Interpol) saopštila je danas da je uhapšena 281 osoba tokom međunarodne operacije posvećene borbi protiv trgovine ljudima i borbi protiv onlajn prevara, fenomena koji potiče iz jugoistočne Azije, a postaje globalni.

Operacija „Storm Makers II“, protiv kriminalnih mreža koje primoravaju migrante da rade u centrima za sajber prevare, sprovedena je od 16. do 20. oktobra u saradnji sa 27 zemalja, navodi se u saopštenju Interpola.

To je omogućilo hapšenje 281 osobe, osumnjičene posebno za trgovinu ljudima, prevaru ili korupciju, i uklanjanje 149 žrtava, dodao je Interpol čije je sjedište u Lionu.

Policijske racije su izvršene na 450 lokacija prepoznatih za trgovinu ljudima i krijumčarenje migranata, poslije pet mjeseci koordinacije sa lokalnim organima.

„Mnoge lokacije se redovno koriste za usmjeravanje žrtava do poznatih onlajn centara za prevare u jugoistočnoj Aziji. Žrtve su često namamljene lažnim ponudama za posao, a zatim primorane da počine velike onlajn prevare, dok trpe i fizičko nasilje“, navodi se u saopštenju.

Interpol je dodao da je operacija potvrdila sve veću globalizaciju te pojave.

Organi za sprovođenje zakona Ugande izvijestili su u oktobru da je nekoliko građana odvedeno u Dubai, navodno na posao, prije nego što su prebačeni u Tajland, potom u Mjanmar.

Žrtve su u tim centrima, pod nadzorom naoružanih ljudi, bili primorani da učestvuju u prevari protiv banaka.

U operaciji Interpola je učestvovalo ukupno 27 zemalja: Angola, Australija, Bangladeš, Burma, Brazil, Kambodža, Kina, Etiopija, Gana, Indija, Indonezija, Kazahstan, Kenija, Laos, Malezija, Nepal, Pakistan, Filipini, Singapur, Južna Afrika , Šri Lanka, Tanzanija, Tajland, Turska, Uganda, Ujedinjeni Arapski Emirati i Vijetnam.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve